Belföld

Az MSZP makacs a negyedik adókulcs ügyében

A szocialisták kitartanak a negyedik adókulcs és az árfolyamnyereség-adó bevezetése mellett, az SZDSZ 30 százalékos átlagos adókulcsát pedig nem fogják támogatni - közölte Katona Béla frakcióvezető-helyettes sajtótájékoztatóján.

A hatékony és takarékos állam kialakítása során felül kel vizsgálni az állami feladatokat – tette hozzá. Horn Gábor a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, SZDSZ-ügyvivő pénteken Nyíregyházán kijelentette: amennyiben az MSZP a Fidesz parlamenti támogató szavazatával emel adót, “az a koalíció végét jelenti”.





Nem bomlik fel a koalíció

Az MSZP szerint nem kerülhet sor kenyértörésre a két koalíciós párt között – reagált a párt a fideszes Révész Máriusz felvetésére. „A Fidesznek felesleges aggódnia a koalícióban zajló adóegyeztetések miatt. Az MSZP és az SZDSZ egyaránt a koalíciós megállapodás szellemében kíván cselekedni, és éppen a koalíciós egyetértés érdekében folytatják a tárgyalásokat. Mindkét fél úgy véli, a közteherviselés ügye közügy és a közvéleménynek joga van megismernie a különböző nézőpontokat – írják szerkesztőségünkbe eljuttatott közleményükben. A MSZP örömmel veszi, ha az adócsökkentés koalíciós célját az ellenzéki, pártok is támogatják. Vita pusztán abban van köztük, hogy míg az SZDSZ az adócsökkentés haszonélvezőjévé kívánja tenni a magas jövedelműeket is, addig az MSZP csak a kis és közepes jövedelműek adóját csökkentené jelentős mértékben – írja a nagyobbik kormánypárt közleménye.

A politikus bírálta a jegybankot, mondván: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jelenlegi pénzpolitikája a gazdaság számára káros. “Az összes versenyképesség-növelő intézkedés semmit nem fog érni, ha az MNB nem alakít ki gazdaságot támogató árfolyam- és kamatpolitikát” – mondta Katona Béla. A középső, átlagos adókulcs bevezetése a magas jövedelműeknek kedvezne – mondta az SZDSZ javaslatáról a politikus. Fontos, hogy a munkáltatók által fizetendő járulékok csökkenjenek. Az MSZP ezért örül annak, hogy a koalíciós partner egyetért az egészségügyi hozzájárulás mérséklésével – tette hozzá Katona Béla. Közölte: ezt azonban differenciáltan tennék, úgy, hogy a kedvezmények egy része minden vállalkozásra, más része viszont csak bizonyos korcsoportokra vonatkozzon, például a pályakezdők vagy az 50 év feletti tartósan munkanélküliek munkába állását segítse.

Mindkét koalíciós párt elfogadta, hogy az iparűzési adó további 25 százaléka legyen levonható a társasági adóból – mondta Katona Béla. A szocialisták már százmillió forintos beruházásnál is érvényesítenék a beruházási adókedvezményeket. Ez a határ jelenleg hárommilliárd forint, így azt csak multinacionális cégek tudják igénybe venni – tette hozzá. Az autópálya-építési programot ki kell egészíteni egy közútfejlesztési és -felújítási programmal – jelentette ki a politikus.

A hatékony és takarékos állam kialakítása során felül kel vizsgálni az állami feladatokat. Az intézményrendszert úgy kell átalakítani, hogy az csak az emberek számára valóban szükséges teendőket lássa el – közölte Katona Béla. Az MSZP fontosnak tartja, hogy jövőre az önkormányzatok biztonságosan működjenek. A feladatok felülvizsgálatát ebben a körben is el kellene végezni – tette hozzá a szocialista képviselő.

Horn Gábor pénteken Nyíregyházán kijelentette: amennyiben az MSZP a Fidesz parlamenti támogató szavazatával emel adót, “az a koalíció végét jelenti”. A Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, SZDSZ-ügyvivő erről kérdésre válaszolva beszélt sajtótájékoztatóján.

A kormánypárti politikus elképzelhetőnek nevezte az MSZP-Fidesz “együttszavazást”, mondván, az adóemelési kérdésekben a szocialista párt és a legnagyobb ellenzéki erő azonos véleményen van. “Az SZDSZ kompromisszumkész a kialakult adóvita rendezésében, bízik is a koalíciós partnerével történő megállapodásban, de semmilyen adóemelést nem tud támogatni” – hangsúlyozta Horn Gábor. Megerősítette: az SZDSZ elzárkózik az új, 48 százalékos szja-kulcs bevezetésétől és elutasítja az árfolyamnyereség-adót is. “Ezzel szemben adót szeretnénk csökkenteni, így javasoljuk a jelenlegi, középső adósáv határának felemelését 1,5 millió forintról, 2,5 millió forintra, s az adókulcs 26 százalékról 24 százalékra mérséklését, illetve választási lehetőséget teremtenénk” az egyszerűsített személyi jövedelemadó alkalmazására – mondta Horn Gábor. Megjegyezte, hogy az SZDSZ által javasolt változtatás, a középső adósáv szélesítése és kulcsának csökkentése az adózók többségét érintené, mivel a legtöbb ember ilyen jövedelemhatárral rendelkezik. Az egyszerűsített személyi jövedelemadó lehetővé tenné az egy kulcs alapján történő egyszerűbb, különösebb adminisztráció nélküli adózást, cserében az adókedvezményekről való lemondásért.

A politikai államtitkár az adócsökkentés forrását a következő évek 3,5-4 százalékos gazdasági növekedésében, a takarékosabb állami költségvetésben és a túlméretezett államigazgatás megszüntetésében jelölte meg. 




Ajánlott videó

Olvasói sztorik