Belföld

A Microsoft 4 millió dollárt nyert egy spam-perben

A szoftveróriásnak csaknem 4 millió dollárt ítélt meg a kaliforniai bíróság, amikor védjegy bitorlásért, megtévesztő reklámért, elitélt egy férfit spam kampánya miatt.

Daniel Khoshnoodot 3,95 millió dollár megfizetésére kötelezte a bíróság abban a polgári perben, melyet a Microsoft tavaly júniusban indított, miután MSN és Hotmail szolgáltatásának felhasználóit Khoshnoodtól induló kéretlen e-mailek árasztották el. Ezek egy olyan vonalzót reklámoztak, amelyet installálva a felhasználók állítólag automatikusan frissíteni tudták Windows rendszerüket az új biztonsági javítóprogramokkal.

A bíróság még januárban gyorsított eljárásban elítélte Khoshnoodot és cégeit (Pointcom és Joshuathan Investments), eltiltotta a Microsoft védjegyeinek és nevének használatától, a spamküldéstől, és elrendelte, hogy a perköltségek mellett fizessen kártérítést is a redmondi óriásnak.

A Microsoft közleménye, mely üdvözölte az ítéletet, arról is beszámolt, hogy a cég 60 pert indított a levélszemetelők ellen az USA-ban és külföldön – ezekből eddig négyet peren kívül rendezett, hatot rendes, egyet gyorsított eljárásban megnyert, és egyik keresetét elutasították. A cégnek eddig 54 millió dollárt ítéltek meg a szemetelőktől, akik közül öt a 10 legismertebb spamküldő közé tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik