Belföld

Merénylet, tüntetés és letartóztatások Irakban

Újabb halálos áldozatot követelő merénylet, az al-Kaida több vezetőjének letartóztatása és több ezres tüntetés a tegnapi nap iraki krónikája.

Kirkuktól délre ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak az Hosjar Zebari iraki külügyminiszter egyik autójára. A becsapodó lövések megöltek egy tisztviselőt, valamint két továbbit megsebesítettek. Zebari nem tartozkódott az autóban, jelenleg Belgiumban van hivatalos látogatáson.

Az iraki hatóságok ugyanakkor az al-Kaida nemzetközi terrorista hálózat több jelentős személyének a letartóztatásáról számoltak be. A hatóságok őrizetbe vették többek között al-Zarkavi sofőrjét is.

Ijád Allávi iraki kormányfő egy sajtótájékoztatón közölte, hogy az al-Kaida és Szaddám Huszein bukott diktátor híveinek egy milliárd dollár áll a rendelkezésükre. Az értekezleten ugyanakkor bejelentette, hogy felkérte Indiát, Pakisztánt, Egyiptomot, Ománt és Marokkót, hogy küldjenek csapatokat az Irakban állomásozó erőkbe.

Közben több ezer iraki tüntetett csütörtökön Szaddám Huszein ellen Bagdadban, valamint Kerbela és Nedzsef városokban. A felvonulók egyben tiltakoztak a volt diktátor híveinek, az egykor kormányzó Baasz-párt tagjainak a közigazgatásba és a hadseregbe való visszatérése ellen.

Az elmúlt nap további eseménye volt még egy olajvezeték elleni szabotázsakció, valamint egy tíz ember életét követelő merénylet is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik