Belföld

Elmarad az OPEC-találkozó – Automatikus termelésbővítés

A Kőolajexportáló Országok Szervezete (OPEC) nem tartja meg július 21-ére tervezett miniszteri szintű ülését és az olajkartell - a korábbi döntésének megfelelően - augusztus 1-től automatikusan növeli olajtermelését napi 500 ezer hordóval 26 millió hordóra.

Az OPEC elnökének a közleménye szerint a legközelebbi miniszteri fórumot szeptember 15-én Bécsben tartják.

Előzőleg a szervezet szóvivője azt mondta, hogy az OPEC-tagok egymás közti megbeszélése alapján már nincs szükség a jövő heti találkozóra, mivel a miniszterek már megállapodtak az 500 000 hordó/nap kitermelési kvótaemelésben augusztus 1-től.

Az OPEC július 1-től 2 millió hordóval, 25,5 millióra emelte hivatalos napi termelési kvótáját, hogy segítsen letörni a kőolaj magas árát.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtök késő délután 40,70 dolláron volt hordónként 27 cent veszteséggel a New York-i árutőzsdén (NYMEX). Ugyanekkor a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE) az augusztusi jegyzésű északi-tengeri Brent olajfajta hordójának ára 70 cent csökkenéssel 37,84 dolláron állt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik