Belföld

100 milliárd forintot hoznak a kasszába a Richter-kötvények

Még az idén kibocsátják a Richter részvényeire váltható kötvényeket és a tranzakcióból idén száz milliárd forint nagyságrendű bevételre számít a kormány - mondta Kiss Péter a Miniszterelnöki Hivatal minisztere pénteken.

Kiss Péter a Miniszterelnöki Hivatal minisztere a Richter Gedeon Rt.-nél tett látogatását követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy az állami tulajdonban lévő 25 százalék plusz egy szavazatnyi Richtter-csomagot ajánlják fel értékesítésre kötvény formájában. A kötvényeket öt év múlva lehet majd Richter-részvényre cserélni.

A 100 milliárd forint most több mint 10 százalékkal haladja meg az állami részvénycsomag értékét – írja a portfolio.hu.

Miként korábban a FigyelőNet közölte az ÁPV Rt. a J.P. Morgan Securities Ltd.-t választotta ki a Richter Gedeon Rt. részvényeire vonatkozó pénzügyi insutrumentum, a közlés szerint részvényre váltható kötvény kibocsátásának megszervezésére és lebonyolítására.

A Napi Gazdaság szerint a J.P Morgan-nel szemben az volt az állami elvárás, hogy a kidolgozandó pénzügyi instrumentum a lehető legtöbb bevételt hozza az államnak, és még öt éven keresztül lehetővé teszi az állami tulajdonlást. A részvényekre váltható kötvény a külföldi szakmai befektetők távoltartásának az eszköze.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik