Belföld

Uniós adót fizethetünk 2007-től?

A pénzügyi perspektívák első formáját mutatta be szerdán a Európai Bizottság (EB) Brüsszelben. A tervezet változtatna a visszafizetési rendszeren és uniós adókat is kilátásba helyez - írja a Népszabadság.

A versenyképesség, felzárkózás, belügy, külügy pénzelése lehet az Európai Unió 2007-2013-ra szóló költségvetésének négy fő célja. Amelyekre az EU, a számítások szerint 2013-ra már közel 150 milliárd eurót osztana vissza a tagállamnainak. A tervezet összeg megteremtéséhez komoly segítség lehetne a közvetlen uniós adó, amely lehet külön uniós áfa, vagy a teherautók gázolajadója, vagy uniós társasági adó. Az EB azonban elismeri, hogy ezzen megoldás politikai okokból egyelőre szóba sem jöhet.

Az unió költségvetésének legnagyobb részét adó közös kassza a tagországok összesített bruttó nemzeti jövedelmének (GNI) 1,24 százalékból állhatna össze. Több tagállam azonban jelezte, hogy 1.14 százalékra vinné le a maximumot. A viszaosztott összegből az EB viszonylag kevesebbet költene agrártámogatásra, de többet vidékfejlesztésre és a közös bel- és külügyekre.

A bevételi oldalon továbbá tervezik, hogy az eddig csak Londonnak járó visszatérítést mindegyik olyan tagállam megkaphatná, amely GNI-jének 0,35 százalékánál többet fizet be a közösbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik