Belföld

Nincs többé paksi miniszteri biztos

Megszűnt a Paksi Atomerőműhöz rendelt miniszteri biztos funkciója, Aszódi Attila távozásáról Csillag István gazdasági miniszter szerdán tájékoztatta a kormányt - mondta el Gál J. Zoltán kormányszóvivő szerdán.

A Paksi Atomerőműhöz rendelt miniszteri biztos funkciójának megszüntetését indokolja, hogy “a munka el van végezve (…) a 2003. április 10-i üzemzavar felszámolásának eseménydús szakasza lezárult” – fogalmazott a szóvivő.

Hozzátette: a poszt megszüntetésének másik oka, hogy az Országos Atomenergia Bizottság vezetése törvénymódosítások miatt a gazdasági minisztertől a belügyminiszterhez került.

A szóvivő tájékoztatása szerint a miniszter Aszódi Attilát a Műszaki Egyetem nukleáris biztonsággal foglalkozó intézete élére nevezte ki, amely az atomerőművel szerződésben áll, így a két funkció összeférhetetlen.

Gál J. Zoltán a Paksi Atomerőműben elvégzett munkát ismertetve közölte: a sérült fűtőelemeket tartalmazó aknát leválasztották a kettes blokk többi részéről, az állapotának ellenőrzésére önálló mérőrendszerek épültek ki.

Hozzáfűzte: a Paksi Atomerőmű egy orosz céget választott ki a tervezési munkák elvégzésre, s a kettes blokk újraindítását lehetővé tevő mérések elvégzésre.

Aszódi Attilát tavaly májusban nevezte ki a gazdasági miniszter. Mint akkor elmondta, a 2003. áprilisi üzemzavart követő kárelhárítás napi együttműködést tesz szükségessé az atomerőmű, az Országos Atomenergia Hivatal és a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium között.

A miniszteri biztos feladata volt, hogy közreműködjön az esemény felszámolásában, felügyelje és segítse a három említett szervezet közti együttműködést. Intézkedési joga volt abban, hogy javaslattal, kezdeményezéssel éljen a három szervezet felé.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik