Belföld

Fehéredik a magyar szoftverpiac

Az illegális szoftverhasználat Magyarországon tavaly 42 százalékot tett ki, ezzel a magyar szofterpiac a 22. legtisztább a világon. Ez a mutató egy korábbi 2002-ben végzett felmérés szerint még 45 százalék volt hazánkban - derül ki a Business Software Alliance (BSA) és az informatikai piackutatással foglalkozó IDC tanulmányából.

Sebők Erzsébet, a BSA Magyarország főtitkára a világszerte 5600 interjú alapján összeállított vizsgálatot ismertetve budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a világ országai közül 22 százalékos aránnyal az Amerikai Egyesült Államokban a legkevesebb illegális szoftver a számítógépeken futó összes programhoz képest, a világátlag 36 százalék.

“Az Európai Unió új tagállamai közül csupán Csehországban jobb a helyzet e téren, mint Magyarországon, de több mediterrán uniós tagállam is kedvezőtlenebb illegális szoftverhasználati aránnyal rendelkezik” – tette hozzá.

A főtitkár kitért arra, hogy BSA először készített közös felmérést az IDC-vel. Az előző évek felméréseiben a BSA eltérő módszereket használt, így az illegális szoftverhasználati mutatók nem hasonlíthatóak össze, azokból tendenciára nem lehet következtetni. 

Sebők Erzsébet a módszertani különbségekről elmondta, hogy az elmúlt évek vizsgálatai csak az üzleti szofterverekre terjedtek ki, a mostani pedig már játék-, segédprogramokra és otthon használt operációs rendszerekre is. Ormos Zoltán, a BSA jogi képviselője szólt arról, hogy amíg Nyugat-Európában az illegális szoftverarány 36 százalékos, addig Kelet-Európában 70 százalék.

“A keletinél hússzor nagyobb nyugati piacon az illegális programokat futtatók csupán négyszer nagyobb kárt okoznak az informatikai cégeknek, mint a volt szocialista államok felhasználói” – mutatott rá a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik