Belföld

Ezerkétszáz munkahelyet hoz a Michelin?

A francia Michelin lengyel leánycége a Stomil Olsztyn gumiabrocs-gyárát Olsztynban, vagy Magyarországon építené fel: a 600 millió eurós, 1200 új munkahelyet teremtő beruházás helyéről augusztus elejéig döntenek.

A Gazeta Wyborcza jelentése szerint a franciák jelenleg tárgyalnak az olsztyni városi hatóságokkal a lehetséges szubvenciókról, és a lapjelentés szerint a tárgyalások eredményétől függ, hogy az üzem Olsztynban, vagy Magyarországon létesül.

Olsztyn városának építési telket kell eladnia a Michelinnek és hozzáférési utat kell építenie az üzemhez. A városi hatóságok ezenkívül ötéves adómentességet ígérnek. A szubvenciókat az Európai Bizottságnak még jóvá kell hagynia.

A Michelin 1996 óta van jelen Magyarországon és hét év alatt 16 millió dollárt ruházott be. A cég Magyarország legnagyobb gumifeldolgozója, exportja jelentős, bevételeinek 93 százalékát a külpiacokon realizálja.

A Michelin magyarországi alkalmazottainak aránya az összes alkalmazotthoz viszonyítva 2 százalék és a magyarországi egységek hozzájárulása a Michelin teljes árbevételéhez 1 százalék.

A francia Michelin vállalat napi termelése meghaladja a 830 ezergumiabroncsot, a cégnek 25 ezer hektár gumiültetvénye van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik