Belföld

A lisszaboni polgármester Portugália új kormányfője

A lisszaboni polgármester, Pedro Santana Lopes látja majd el Portugáliában a kormányfői feladatokat, miután Jorge Sampaio köztársasági elnök hétfőn őt bízta meg a kormányalakítással.

A szocialisták előrehozott választások kiírását kérték az államfőtől, miután José Manuel Barroso miniszterelnök elvállalta az Európai Bizottság elnöki tisztét. Sampaio elnök azonban az előrehozott választások mellőzése mellett döntött, válaszként tiltakozásképpen lemondott pártelnöki tisztségéről Eduardo Ferro Rodríguez szocialista vezető.

A 48 éves Pedro Santana Lopes – akit saját párttársai közül sokan a “portugál Berlusconinak” neveznek – a  reformok továbbvitelét és a közpénzek szigorú felügyeletét ígérte.

Barroso miniszterelnöksége idején Portugália volt az első olyan eurózónabeli ország, amely 4,1 százalékos államháztartási hiánnyal túllépte a Stabilitási és Növekedési Paktumban előírt hiányhatárt. A volt kormányfő határozott kormányzati lépéseket tett a hiány lefaragására, és a paktumban meghatározott szankciós eljárások elkerülésére.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik