Belföld

EP: hivatalosan megalakult a centrista frakció

Szerdán hivatalosan is létrejött az Európai Parlament új frakciója, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért (ALDE).

AZ Európai Liberális Demokraták és Reformerek pártjának (ELDR) utódaként létrejött frakció konzervatívokból és szocialistákból átigazolt képviselőkből áll.  A csoport “gyakorlatias megközelítés alapján kívánja folytatni tevékenységét”, nyilvánosságra hozandó programja pedig hangsúlyozottan Európa-párti lesz. Frakcióelnöknek megválasztották Graham Watson brit liberális európai parlamenti képviselőt, aki az “előd-frakciót” is vezette.

A 89 képviselőt tömörítő ALDE csoport a lengyel Bronislaw Geremeket jelöli az EP elnökének. Nem lesz kötelező érvényű frakciószavazás, minden képviselő meggyőződése és lelkiismerete szerint, titkosan és szabadon voksolhat az Európai Parlament elnökjelöltjeire.

A liberálisok és demokraták meggyőződése szerint nagyon pozitív üzenet lenne Európa polgárai felé, ha egy újonnan csatlakozott ex-kommunista ország egykori demokratikus ellenzéki élharcosa lenne az Európai Parlament új elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik