Belföld

Drasztikusan emelkedhet a cigaretta adója

Egyes számítások szerint 2009-ig, az EU-s minimumszint eléréséig 30-40 százalékkal kell emelni cigaretta jövedéki adóját, amely rövid idő alatt a cigaretta drasztikus áremelését jelentheti – írja a Napi Gazdaság.

Bár a PM úgy tervezi, hogy a dohány jövedéki adójának szintjét fokozatosan évenkénti egyenletes ütemben emeli, a Dohányipari Szövetséggel mégis megállapodott, hogy jövőre nem emelik a jövedéki adót. Szakértők szerint kétséges, hogy a választások évében drasztikusabb adóemelésre vállalkozna a kormány, így félő, hogy két-három év alatt kell majd 30-40 százalékkal az uniós szabályokban megkövetelt minimumszintig emelni a cigarettát terhelő adót.

Az euró 2010-es bevezetéséhez ráadásul már 2008-ben teljesíteni kell a makrokövetelményeket. Elemzők szerint ezért az államháztartásnak jól jönne a jövedéki adóból származó pluszbevétel, így ez sürgetheti  dohánytermékek árának drágulását.


Az elmúlt két és fél évben 94,5 százalékos adóemelés történt a dohánytermékek körében, mindez pedig vélhetően a dohánycsempészet fokozását eredményezte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik