Belföld

Osztrák bank finanszírozza a román autópályát

Az osztrák Raiffeisen Zentralbank (RZB) és romániai leánycége több mint 73 millió eurós szindikált hitelt nyújt a román közlekedési minisztériumnak autópálya építésére.

A hitel egy részét jelenti a Brassótól (Brasov) a magyar határig, a borsi (Bors) határátkelőig kiépítendő autópálya első finanszírozási részletének.

A hitel, amelyet az RZB és az amerikai Bear Stearns befektetési bank együtt nyújtanak, 10 év futamidejű, és a román pénzügyminisztérium vállal rá hitelgaranciát.

A Brassó-Bors 415 kilométeres autópálya építési munkálatai a tervek szerint 2012-ben fejeződnek be, a tervezés és építés teljes költsége 2,8 milliárd euró, a beruházás mintegy 8 ezer munkahelyet teremt.

Az EU erősen bírálja a tervet, mert a Bechtel pályázati kiírás nélkül kapott 2,3 milliárd euró értékű megbízást a román államtól. Emellett az EU egy másik autópálya építését támogatja, amely rövidebb úton kötné össze Bukarestet a magyar fővárossal.

A Brassó-Bors autópálya megépítését a környezetvédők is élénken bírálják, mert az egyes részeken az eddig érintetlen természeti környezet feldúlásával jár.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik