Belföld

Az EU-biztos elbocsátásokat javasol az Alitaliánál

Az EU közlekedési biztosa létszámcsökkentést javasol az Alitaliánál. Loyola de Palacio szerint szükséges a légitársaság személyi átalakítása.

A biztos kedden Brüsszelben az olasz közlekedési miniszterrel, Pietro Lunardival és az Alitalia főnökével, Giancarlo Cimolival találkozott. Lunardi ismertette a légitársaság szanálási programjának alapvető pontjait. Az Alitalia létszámcsökkentéséről a következő hetekben Rómában kezdődik meg az alkudozás.

Loyola de Palacio szerint az olasz javaslat, hogy áthidaló hitelt nyújtanak a légitársaságnak úgy tűnik zöld utat kaphat az Európai Bizottságtól. A testület július 22-én dönt, hogy engedélyezi-e az állami hitelnyújtást.

Olaszország uniós ügyekkel foglalkozó minisztere arról biztosította Loyola de Palaciót, hogy a kormány Alitaliát hat hónapon, legkésőbb egy éven belül privatizálja: a jelenlegi 62,4 százalékos állami részesedést 50 százalék alá szorítja.

A légitársaság adó utáni vesztesége csaknem 520 millió euróra nőtt a 2003-as üzleti évben az előző évi 93 millió euróról. A társaság üzemi vesztesége 379,5 millió euró lett tavaly, egy év alatt mintegy 260 millió euróval növekedett. Forgalma 9 százalékkal, 4,32 milliárd euróra esett 2003-ban.

Az Alitalia kedden kora délután 0,24 eurón állt a milánói értéktőzsdén, a hétfői, 0,23 eurós záróhoz képest 3,40 százalékos erősödéssel. Kedden 0,23 eurón nyitott. Kedden 8,85 százalékkal olcsóbb volt, mint az év elején – eddig 0,28-0,20 euró között alakult -, és 7,73 százalékkal drágább, mint egy éve.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik