Belföld

A terroristák nem őrültek?

Dr. Andrew Silke törvényszéki pszcihológus és ENSZ-tanácsadó szerint a terroristák igenis épelméjűek és nem paranoiás őrültek. A "terrorista" szó politikai megnevezés, nem orvosi - olvasható a BBC Online-on.

Bírósági iratok, feljegyzések valamint terrorista csoportok tagjaival készített interjúk alapján Dr. Silke, valamint német és amerikai szakértők megállapították, hogy a terroristákról alkotott kép csupán mítosz.

Az elfogadott nézet, hogy terroristák elszigetelt, érzékeny, esetleg paranoiás személyiségjegyekkel rendelkező fiatalokból lesznek, teljességel hamis és másodkézből származó információkon alapulnak. Az ilyen jellegű pszcihiátriai jelentés készítői biztosan nem találkoztak még terroristával.

Silke szerint a terroristák egyáltalán nem őrültek. A vizsgált Al-Kaida tagok mindegyike a középosztálybeli vagy felső tízezerből való családi háttérrel rendelkezik. Kétharmaduk főiskolát, egytizedük egyetemet végzett, mellesleg tízből legalább hét családos ember. Terroristát valójában az állam csinál belőlük, például egy erőszakkal megtorolt tüntetéssel. Az IRA például háromszor annyi embert ölt meg a Véres Vasárnap után, mint előtte.

Tényező lehet, ha értelmetlen agressziót, szenvedő ártatlanokat látnak a médiában, például mikor izraeli katonák palesztin gyermekeket lőnek le, és a tévé közvetíti. Tehát az ok nem az egyes ember pszcihológiai kórisméjében keresendő.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik