Belföld

Pályázat távmunkahely teremtésre

Fél évig a Munkaerőpiaci Alap átvállalja 53 ezer forintnyi bér kifizetését járulékaival együtt azoktól a munkáltatóktól, akik távmunkahelyet létesítenek, vagy a közigazgatási reform keretében ennek révén tartják fenn a korábbi munkahelyet.

A Foglalkoztatási és Munkaügyi Minisztérium internetes címén olvasható pályázati kiírás szerint július 12-től augusztus 10-ig adhatók be a pályázatok. A pályázatokat augusztus 30-ig értékelik, a támogatott foglalkoztatások már októberben elkezdődhetnek.

Induló vállalkozások vagy mikro-vállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok, egyéni vállalkozások legfeljebb 5 távmunkahely létrehozására kaphatnak támogatást.

A támogatási keret 500 millió forint, ebből 250 millió forintot az idén, 250 millió forintot a jövő év elején használnak fel.

A korábbi, 2002-es távmunka pályázatot még az Informatikai és Hírközlési Minisztériummal közösen írta ki a munkaügyi tárca. Akkor több mint 3400 távmunkahely létrehozásához kért támogatást 603 munkaadó. A finanszírozáshoz rendelkezésre álló 1 milliárd forint ezer távmunkahely támogatására adott lehetőséget. Ez távmunkahelyenként 500 ezer forintot jelentett számítógép, program vásárlásához, internet használathoz, valamint 500 ezer forintot a bér és járulékai, a képzés finanszírozásához. Később a két tárca még további csaknem 400 távmunkahely finanszírozásához is biztosította a keretet.

A pályázatok értékelésekor még úgy tűnt, hogy ezer munkahelyhez már 2003 január végén, február elején a számítógépet is megkaphatják a pályázók, de később kiderült: a szerződéskötésekhez több idő szükséges. A számítógép, program vásárlásához a támogatást még 2003 júliusában is csak két pályázó kapta meg.

A két pályázó közül az egyik, az SOS és Könyvelő Szociálisan Rászorultakat Segítő Kft. 10 távmunkahelyet létesített. Ehhez 4 számítógépet, 4 szoftvert, 1 nyomtatót, 3 szkennert, 1 színes fénymásolót vásárolhatott támogatással. A másik pályázó az Euro-Provident Kft. 15 távmunkahelyet létesített. A társaság 15 multifunkciós irodagépet, valamint 15 PC-t vásárolhatott a szükséges szoftverrel, az internet előfizetését is támogatták.

A pályázók igen sok, több mint százféle szakmában kívántak távmunkahelyet létesíteni. A 603 pályázóból 499 ötnél kevesebb távmunkahelyhez kért segítséget. Ugyanakkor megjelentek a pályázók között olyanok is, akik 400, 302, illetve 153 távmunkahely létrehozását vállalták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik