Belföld

Növekvő bevételek a GE Hungary Rt-nél

A General Electric magyarországi érdekeltségeit összefogó GE Hungary Rt. 2003-ban 391 milliárd forintos árbevételt ért el a 2002-es 298 milliárd forint és a 2001-es 226 milliárd forint után, közölte a cég.

A 2003-as árbevétel növekedés elsősorban turbinák, illetve turbinaalkatrészek gyártásával és forgalmazásával foglakozó Energy üzletág növekedésének volt köszönhető.

A GE Magyarországon 1989 és 2003 között több mint 1,1 milliárd dollárt fektetett be Magyarországon a jelenleg 13,5 ezer embert foglalkoztat a GE Hungary Rt üzletágaiban.

A GE Hungary Rt négy termelő és egy pénzügyi üzletágat foglal magában. Ezek GE Consumer & Industrial (Lighting és Power Controls), Transportation (Engine Services), Energy, Healthcare; és egy szolgáltató üzletág (GE Hungary European Operation Services).

A GE Hungary legnagyobb termelő egysége a GE Consumer & Industrial (GEC&I), amelynek 2004 januárjától Budapesten van az európai, közel-keleti, afrikai és indiai regionális központja. A három üzletágat (Lighting, Appliances és Power Controls) tömörítő GEC&I magyarországi beruházásai 1989 és 2003 között meghaladták a 900 millió dollárt.

A GEC&I a hazai termelés 95%-át Európába, az Egyesült Államokba és Ázsiába exportálja. Alkalmazottainak száma Magyarországon 12 000.

A 2003-as nagy növekedést okozó GE Energy üzletág gyárát 2001-ben avatták Veresegyházon. Az üzem az egész világon működő ipari gázturbinákhoz gyárt alkatrészeket. A befektetés értéke 100 millió dollár volt, az alkalmazottak száma jelenleg meghaladja a 400-at.

A GE Hungary Rt. keretein kívül működő kereskedelmi képviseletek a a GE Infrastructure/Security (Interlogix), GE Advanced Materials Plastics, valamint a GE Equipment Services (TIP and Rail Services).

A Budapest Bank, amelynek a GE Consumer Finance a tulajdonosa és amely jelenleg 1600 munkatársat foglalkoztat nem része a GE Hungary Rt-nek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik