Belföld

Kormányátalakítás: új uniós pénzelosztás ősztől

Elsősorban az uniós pénzek elosztására létrejött minisztérium fogja meghatározni az őszre tervezett kormányátalakítást. Miniszterek cseréjére nem, közigazgatási államtitkárokéra viszont annál inkább lehet számítani.

A Népszabadság szerint komoly koalíciós viszályt okozhat a kormányátalakítás, ugyanis a Nagy Sándor területfejlesztésért felelős, valamint a Baráth Etele Nemzeti Fejlesztési Hivatalt irányító államtitkár hivatalán létrejövő uniós pénzeket koordináló minisztérium Csillag István gazdasági tárcájától vehet át területeket. Az SZDSZ pedig eddig minden a gazdasági minisztériumot vagy Csillag István személyét érintő változásokat elutasított.

A lap úgy tudja, az új minisztérium vezetésére a legtöbbször Baráth Etele neve merült fel.


Medgyessy Péter miniszterelnök a miniszterektől sokkal hatékonyabb munkát vár. Ezt jelzi Szanyi Tibor földművelésügyi államtitkát felmentése is a kormánymegbízotti tisztségből.

A korábban a sajtóban felröppent minisztercseréket a kormányzat rendre cáfolta, de Medgyessy többször kijelentette, hogy több közigazgatási államtitkártól meg fognak válni.

A lap szerint a kisebb és hatékonyabb állam megteremtése érdekében tovább folytatódnak majd a párhuzamosságok megszüntetése a kormányzati területén, és a háttérintézmények, közalapítványok összevonása, racionalízálása.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik