Belföld

Kia aggodalmak – bizonytalan a beruházás helyszíne

A dél-koreai Kia Motors, a Hyundai leányvállalata aggodalmának adott hangot amiatt, hogy késhet a Szlovákiában tervezett autógyár tervezett helyszínének előkészítése - mondta Pozsonyban Pavol Rusko gazdasági miniszter.

A szlovák kormány egyelőre még nem tudta megvásárolni a beruházás helyszínéül kiszemelt valamennyi telket, mert több tulajdonos nem fogadta el az állam által kínált árat.

Szlovákiának augusztus végére kell a területet előkészítenie, hogy megkezdődhessen az építkezés. Rusko szerint a telekvásárlási huzavona miatt akár négy hónappal is késhet az építkezés beindítása. Rusko utalt arra, hogy a késlekedés miatt Szlovákiának bírsággal kell szembe néznie.

A Hyundai leányvállalata, a KIA-Motors 700 millió eurós beruházással tervezett gyárában évente 200 ezer személygépkocsi készülne.

Az autógyár közel négyezer embernek adna majd munkát. A magas szlovákiai munkanélküliséget tekintve ez igen kedvező, ezért a kormány, korábbi hírek szerint, már az építkezés első évében legalább 1,5 milliárd koronát elérő kedvezményekben részesíti a dél-koreai beruházót. Az uniós szabályokhoz igazodva a kedvezmények 15 százalékos felső határát nem lépi át, ám összesen így is 4,2 milliárd korona kedvezményt szán a beruházónak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik