Belföld

A Jukosz nyolcmilliárd dollárt ajánl

A Jukosz nyolcmilliárd dollárt kínált 2000-2003 közötti adóhátraléka fejében az orosz hatóságoknak, ha hároméves részletfizetési lehetőséget kap - értesült az Interfax hírügynökség vasárnap az ostromlott olajcég egyik vezetőjétől.

Az ajánlatot Stephen Theede vezérigazgató tette a kormánynak csütörtökön küldött levelében, miután lejárt a Jukosznak szabott határidő 2000-ről jogerősen megítélt 3,4 milliárd dolláros adóhátraléka kifizetésére.

Theede biztosítékként állítólag felkínálta a Jukosz által válófélben lévő fúziós partnerében, a Sibneftben még birtokolt 35 százalékos részvénypakettet (amely közel 4,7 milliárd dollárt ér).

A kormány azonban pénteken jelezte, hogy nem kívánja átütemezni a Jukosz adótartozását. A cégnek elegendő eladható eszköze van a fizetéshez, amire a törvény megfelelő időt hagy – mondta Alekszandr Kudrin pénzügyminiszter, hozzátéve, hogy az ügy már a végrehajtás szakaszában van.

A végrehajtók hozzáláttak a számlák zárolásához a Jukosz regionális leányvállalatainál is, és jelezték: ha ez a pénz nem lesz elég a hátralék behajtására, akkor áttérnek majd egyes vagyonrészek lefoglalására kiárusítás céljából.

A Jukosz tavaly október óta őrizetben lévő alapító-főrészvényese, Mihail Hodorkovszkij – aki hétfőn áll ismét egy moszkvai bíróság elé nagystílű privatizációs és adócsalás vádjával – kifejezte készségét 32 százalékos tulajdonhányadának átadására a cég adósságának rendezése és csődjének elkerülése fejében. Ajánlata azonban eddig nem talált visszhangra.

Hétfőn a másodrendű vádlott, Platon Lebegyev, ügyvédje kérte a bíroságtól a tárgyalás elhalasztását védence májproblémái miatt, de a bíróság visszautasította a kérelmet.

Mi lesz az olajszállítással?

A júliusi szállítások úgy néz ki rendben célba fognak érni, mivel azokat a tartalékolt nyersolajból fedezik. Azonban az augusztus már kérdéses, mert valószínű, hogy nem tudják kifizetni a olajvezetékekek fölött rendelkező Transznyeft vállalatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik