Belföld

Akadályba ütközik az EHEP-re tett vételi ajánlat elbírálása

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) 30 napra felfüggesztette az Agrárportfólió Rt. által az EHEP Rt. részvényekre tett kötelező nyilvános vételi ajánlat elbírálását - tette közzé az EHEP Rt. a BÉT hivatalos honlapján hétfőn.

A PSZÁF indoklása szerint a nyilvános vételi ajánlat elbírálása azért ütközik akadályba, mert az ajánlat tartalmi elemei, valamint az egyéb információk alapján nem lehet egyértelműen állást foglalni a részvényekért fizetendő ellenérték meghatározásához szükséges tőzsdei árfolyamok reális alakulásáról, az elsőbbségi részvények ellenértékére vonatkozó ármegállapítás helyességéről.

A felügyelet ezért valamennyi releváns körülmény maradéktalan feltárása érdekében vizsgálat indítását tartja indokoltnak.

Az Agrárportfólió Rt. az Első Hazai Energia-portfolió Rt. (EHEP Rt.) szavazati jogot biztosító elsőbbségi, illetve törzsrészvényeire vonatkozóan június 25-én tett közzé vételi ajánlatot.

Az ajánlati ár részvényenként 66 forint volt.

A befektetési társaságként működő EHEP Rt. részvényei a Budapesti Értéktőzsde B kategóriájában forognak. Az elmúlt egy évben mindössze négy tőzsdenapon kötöttek rájuk üzletet. Az utolsó záróáruk 549 forint volt 2004. április 23-án, ez egyben az elmúlt 12 hónap legmagasabb árfolyama, a legalacsonyabb pedig 55 forint volt.

Az EHEP átalakulással jött létre a jogelőd Első Hazai Energia-portfólió Kft. 1996. december 18-án megtartott, átalakulást elhatározó taggyűlés határozata alapján. A részvényeket 1998. nyarán vezették be a tőzsdére. A társaság portfóliókezelési és ingatlan hasznosítási tevékenységet végez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik