Belföld

Pánikhangulatban az orosz betétesek

A legnagyobb orosz magánbank csütörtökön tíz százalékos illetéket kezdett szedni azoktól az ügyfeleitől, akik a határidő lejárta előtt veszik ki tartós betéteiket. A hatóságok csillapítani igyekeznek a bizalmi válságot.

A legnagyobb magánkézben lévő orosz pénzintézet, az Alfa Bank hangsúlyozta, hogy az intézkedés, mely szerint tíz százalékos illetéket vetnek ki a határidő lejárta előtt felvett betétekre, ideiglenesnek tekinthető, és csupán a tömeges pénzkivétel visszafogására irányul. Egy törvényhozó így is alkotmányellenesnek minősítette az orosz Alfa Bank intézkedését.

Bár Mihail Fradkov miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a jegybank fokozatosan megoldja a problémákat, az 1998-as rubelválságra emlékező betétesi pánik nem lohadt, és mendemondák keringtek újabb bankok problémáiról is.


Pánikhangulatban az orosz betétesek 1

Az Alfa Bank ügyfelei pénzükre várnak

Vlagyimir Putyin elnök igen szókimondó gazdasági főtanácsadója, Andrej Illarionov azonban Fradkovval ellentétben úgy véli, hogy a bankválságot éppen a hozzá nem értő, túlszabályozó pénzügyi hatóságok idézték elő, ami nem volt könnyű, tekintettel a reálgazdasági konjunktúrára.

Gyógyírként Illarionov a bankrendszer liberalizálását sürgette, beleértve a külföldi bankok előtti piacnyitást. Elemzők főleg a bankszektor átlátható szabályozását szorgalmazták, ami elejét veheti a rémhíreknek.

A jegybank csütörtöktől 7 százalékról 3,5 százalékra csökkentette a kötelező tartalékrátát, 130 milliárd rubellel (4,47 milliárd dollár) növelve a bankok likviditását, hogy ellenállhassanak a rohamoknak. Illarionov rámutatott ennek inflációs veszélyére.

A duma egy hét alatt elfogadhatja a betétbiztosítási rendszert kiterjesztő törvényt. A jegybanki tervezet szerint azoktól a kereskedelmi bankoktól, amelyek nem csatlakoznak a rendszerhez, a jövőben megvonnák a lakossági megtakarítások vonzásának jogát. Addig viszont a jegybank garantálná a rendszeren kívüli bankok lakossági betéteseinek megtakarításait is százezer rubel erejéig.

Csupán lélektani krízis?

A hatóságok által pusztán lélektaninak minősített krízis előjelei május 12-én mutatkoztak meg, miután a jegybank pénzmosás gyanúja miatt megvonta a működési engedélyt egy kisebb banktól. A betétesek rohama június elején egy még kisebbet önfelszámolásra kényszerített.

A bankrendszerben bizalmi válságot keltett az a szóbeszéd is, hogy a hatóságok feketelistát állítottak össze a bezárásra ítélt bankokról. Szergej Ignatyjev jegybankelnök az orosz alsóházban, a szóbeszédet cáfolva elmondta, hogy a jegybanknak nincs feketelistája a problémás bankokról, bár vannak kérdései némelyikükhöz.
A nagyobb bankok féltek kölcsönözni a kisebbeknek, ami ugyancsak jelentősen apasztotta a pénzkínálatot.

A jegybank június 11-én már csökkentette a kötelező tartalékrátát és a leszámítolási kamatlábat. Mindamellett a közepes méretű Dialog-Optim bank e hónap elején felfüggesztette a magánbetétek fogadását.

Végül ezen a héten az (első harminc közé tartozó) Guta Bank állította le kifizetéseit. A Gutát az állami Vnyestorgbank (Vneshtorgbank), a második legnagyobb orosz bank veheti meg jegybanki hitel segítségével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik