Belföld

A KSH cáfolja Mellár Tamás vádjait

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) közleménye szerint a hivatal adatai szakmailag megallapozottak, ezért méltánytalan minden olyan kijelentés, amely a számok manipulálását sejteti.

A KSH közleménye szerint a hivatal adatai szakmailag megalapozottak, a nemzetközi ajánlásokkal összhangban álló módszertan alapján jönnek létre. Az adatok torzítására sem mód, sem szándék nem volt és nem is lesz.

Mellár Tamás korábbi azon felvetésére, hogy a KSH a szokásosnál nagyobb utólagos adatkorrekciót hajtott végre, amelyet nem indokolt, a hivatal szintén reagált. A KSH közölte, hogy a nemzetközi gyakorlattal összhangban álló korrekciós politika kidolgozására és bevezetésére a KSH-ban Mellár Tamás elnöksége idején került sor.

A KSH korábbi elnöke szerint a statisztikai adatok megváltoztatása közvetett segítséget nyújt a költségvetésnek. Szerinte a tavalyi számok alapján idén januárban az ipari termelés maximum 5,8 százalékos növekedéséről szóló adat volt várható. Ezzel szemben a KSH 6,4 százalékról számolt be, utólagos korrekcióra volt szükség, amely aztán a GDP növekedésére is kihatott: a várható 2,8 helyett 2,9 százalékra emelkedett, megszépítve az államháztartási hiány/GDP mutatót.

Draskovics Tibor pénzügyminiszter egy pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy megbízik a Központi Statisztikai Hivatal adatszolgáltatásában, amit az Európai Unió képviselői is elismertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik