Belföld

Jövőre kevesebbet kapnak a munkanélküliek Németországban

A német parlament felsőháza is megszavazta pénteken a munkaügyi reformtörvényt, és ezzel elhárult az utolsó törvényi akadály a reformok megvalósítása elől.

Bundesrat döntése után 2005 január 1-jétől vezetik be az új rendszert, amely kevesebb pénzt juttat a munkanélküliségi segélyben részesülőknek és fokozott nyomás alá helyezi a munkanélkülieket, hogy vállaljanak munkát.


A megkezdett reformfolyamatok (Agenda 2010) egyik alappillére lenne a most bejelentett rendelkezés. A jelenlegi foglalkoztatási politika a kormány szerint vészjóslóan sikertelen és hatalmas kiadásokat követel az államtól.


A most elfogadott változtatás szakítana a hagyományos német segélyezési szisztémával, amely szerint a munkanélküli segély igazodik a korábbi fizetés mértékéhez (a munkájukat elvesztők egy éven túli munkanélküliség esetén is korábbi fizetésük 40-50 százalékát kapják kézhez korlátlan ideig).


A következő évtől a hosszan munka nélkül lévő polgárok egy úgynevezett lakhatási hozzájárulást kaphatnának, ami a 345 eurót tenne ki havonta a nyugati és 331 eurót a keleti tartományok esetében.


A segélyek kifizetésében illetve ki nem fizetésében a munkanélküli irodák is nagyobb szerepet kapnának a munkaajánlatokat folytonosan visszautasítókkal szemben.


Németország jelenlegi helyzetének leginkább nyomasztó gazdasági és szociális problémáját jelenti a közel 4.7 millió munkanélküli.


A reformokat ugyan támogatta a kereszténydemokrata párt is, azonban a keleti tartományok képviselői – ahol egyébként a legmagasabb a munkanélküliség – a javaslat ellen szavaztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik