Belföld

Vád alá helyezték az Enron volt elnökét

Az Enron volt elnökét Kenneth Layt vád alá helyezték az egykori energiaóriás cég összeomlása kapcsán indult vizsgálat során - írja a BBC Online.

Kenneth Lay csütörtökön szembesül a váddal, de már előtte kijelentette, hogy ő nem tett semmi rosszat, és a vádirat szerinte biztosan nem megalapozott.

Júniusban Lay beosztottja, Andrew Fastow ellen emeltek vádat csalás miatt, így vélhetően az elnököt is hasonló alapon fogják felelősségre vonni.

Az esküdtek az eljárás eddigi előkészítő szakaszában több olyan tanút hallgattak meg, akik arról számoltak be, hogy Lay kapott információt a vállalat valós – csődközeli – helyzetéről, miközben meghamisított pozitív képet mutató tőzsdei jelentéseket tettek közzé.

A vállalat 2001. decemberében jutott csődbe, a pénzügyi összeomlást a nyilvánosságra hozott vállalati eredmények módszeres manipulálása okozta. Az Enronnak hatalmas veszteségei voltak offshore leányvállalatok révén finanszírozott ügyletekből, de ezek a veszteségek hosszú ideig nem jelentek meg az Enron könyveiben. Lay azóta is ártatlanságát hangoztatja.

Az amerikai tőzsdefelügyelet várhatóan csütörtökön kíván polgári peres eljárást indítani Lay ellen a tőzsdei szabályok megsértése és bennfenntes kereskedés miatt.

Önként jelentkezett

Ken Lay önként jelentkezett az amerikai hatóságoknál azt követően, hogy egy szövetségi esküdtszék megalapozottnak ítélte az ellene emelt csalás vádját.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik