Belföld

Tovább terjeszkedik az Axel Springer

A német Axel Springer kiadói konszern a lengyelországi sikeren felbátorodva Bild típusú napilapokat akar kiadni más országokban is - jelentette ki a Financial Times Deutschland (FTD) című lap csütörtöki számában megjelent interjújában Mathias Döpfner, a konszern vezetője, s Magyarországot is szóba hozta.

A Springer adja ki Németországban a több mint négymillió példányban megjelenő bulvárlapot, a Bildet, Lengyelországban Fakt címmel jelentet meg Bildre emlékeztető napilapot.

Döpfner jelezte, hogy a döntést nem fogják sokáig húzni, “amennyiben egy projekt számára megfelelőek az előfeltételek, cselekedni fogunk” – közölte.

Előfeltétel, hogy a piac elég nagy legyen, a kiadónak már legyen tapasztalata egy adott országban, s összeálljon egy kompetens csapat.

Az első két feltételnek Magyarország eleget tesz. – A konkrét magyarországi tervekkel kapcsolatban semmit sem tudok mondani. Ám ismert, hogy Magyarország számunkra fontos és érdekes piac, ahol erős a pozíciónk. Természetesen megnézzük, miként építhetnénk ki ezt a pozíciót – közölte Döpfner.

A Faktot Lengyelországban a Springer ősszel indította útjára, s még veszteséges, bár rögtön piacvezető lett. Magyarországon még nagyobb merészség lenne lappal jelentkezni, mert erős a konkurencia: a bulvárlapok piacán már ott van a svájci Ringier konszern, s a német WAZ-csoport is szeretne bevásárolni – írta az FTD.

Döpfner jelezte, hogy a Springer terjeszkedésekor sok lehetőséget számításba vesznek, lapalapítást éppúgy, mint akvizíciót. Döpfner nem csak Kelet- és Közép-Európában szeretné erősíteni a konszernt, de a hagyományos nyugat-európai piacokon is, például Nagy-Britanniában, Franciaországban, de Olaszországban és Spanyolországban is.

A Springer legutóbb a brit Daily Telegraphot szerette volna megszerezni, a lap anyakonszernjének értesülések szerint egymilliárd eurót is hajlandó lett volna fizetni, de az üzlet végül is nem jött létre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik