Belföld

Szerdai csökkenés után csütörtökön felfelé tart az olajár

Csütörtökön újból emelkedett a kőolaj ára a szabadpiacon, és a szakértők még nem tudják, hogy a várhatóan kedvező amerikai készletadatok milyen hatással lesznek az ár szintjére.

Szerdán estek az árak az iraki olajkivitel normális, mintegy napi 1,7 millió hordós szintre történt visszaállása után, és azt követően, hogy a Total is felújította napi 225 ezer hordós kitermelését a nigériai olajipari sztrájk befejeztével.

Lefelé nyomta tegnap az árakat a szaúdi bejelentés arról, hogy az OPEC a jövő hónapban napi 500 ezer hordóval növeli kitermelését. Az OPEC már korábban megállapodott arról, hogy napi 2 millió hordóval emeli a júliusi termelést, augusztusban pedig ezt további 500 ezer hordóval toldja meg, vagyis a kitermelési szintet 26 millió hordóra növeli, ám az emelés második, augusztus szakaszáról végleges döntést a júliusi 21-i bécsi miniszteri értekezletén hoz.

Az amerikai nyersolajkészletek az elemzők becslései szerint a július 2-val kezdődő héten 1,5 millió hordóval emelkedtek, a piac tehát kiegyenlített.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, augusztusi határidőre csütörtökön reggel szerda reggel hordónként (159 liter) 39,26 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 18 centtel drágább a szerdai New York-i zárónál.

A Reuters szakértői becslésében az ólmozatlan benzinkészletekre vonatkozó amerikai tartalékok 1 millió hordós csökkenése szerepel a július 2-val kezdődő hétre.

Az ólmozatlan normálbenzin augusztusra csütörtök szerda reggel gallononként (3,78 liter) 1,2775 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0040 dollárral drágább a szerdai New York-i zárónál.

Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciatípus a legközelebbi, augusztusi határidőre szerdán 57 centtel 36,61 dollárral gyengült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik