Belföld

London szerint nem tartható a deficitcél

Londoni feltörekvő piaci elemzők 5,0-6,0 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt jósoltak az év végére a szerdán közzétett első félévi deficitadatok után.

Jens Nordvig, a Goldman Sachs térségi stratégája az MTI-nek azt mondta: elméletileg teljesíthető a 4,6 százalékos év végi deficitterv, ha a kormány “túlteljesít a harmadik negyedévben”, ő azonban jelenleg 5,0 százalékos hiányt tart reálisnak 2004 végén.

A jövő évre tervezett 4,1 százalékos államháztartási deficitről a Goldman Sachs elemzője azt mondta: ez “jó ideje benne van a pakliban”, hiszen tudvalevő, hogy a kormány évente fél százalékponttal tervezi csökkenteni a hiányt. Ennek a célnak a hitelessége a következő néhány hónap költségvetési teljesítményén múlik – tette hozzá.

Ralph Sueppel, a Merrill Lynch európai feltörekvő piaci stratégája szerint az adatok arra mutatnak, hogy “a deficitfolyamatok mindinkább eltávolodnak a kijelölt irányvonaltól”. Az elemző szerint félő, hogy az ESA-95-ös szabvánnyal – vagyis eredményszemléletben – kalkulált év végi államháztartási hiány “közel lesz a 6,0 százalékhoz” a kormány által kitűzött 4,6 százalék helyett.

A 4,1 százalékos jövő évi hiánytervről szóló szerdai kormányszóvivői közleményről a Merrill Lynch elemzője azt mondta, hogy “most nem a jövő év a lényeg, hanem az, hogy hiteles-e a magyar költségvetési politika, és ennek eldöntésére a piacon minden szem az idei évet lesi … nem igazán érdekes, hogy a jövő évre milyen előrejelzések születnek”.

Sueppel szerint akkor van esély az idei cél elérésére, ha bizonyos év végi kiadási tranzakciókat áttesznek jövőre, de a jelenlegi költségvetési folyamatok arra utalnak, hogy az év végi hiány “inkább 6,0 százalék felett, semmint 5,0 százalék alatt lesz”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik