Belföld

Egyre több halat eszünk

A felnőtt lakosság 64 százaléka rendszeres halfogyasztó - közölte a GfK Hungária Piackutató Intézet (GfK) étkezési szokásokat vizsgáló felmérésének eredményét csütörtökön az MTI-vel.

A tanulmány szerint a hal évek óta a lakosság többsége által kedvelt élelmiszerek közé tartozik. Az egészséges táplálkozásra törekvők 69 százaléka rendszeresen eszik halat, ez az arány nőtt a korábbi kutatások adataihoz képest.

A halfogyasztás gyakorisága a piackutatók szerint nem változott, 2003-ban egy magyar felnőtt átlagosan két és fél hetente evett halat.

A 2003-ban készült felmérés rámutat: a magasabb iskolai végzettségűek között 70 százalék a halkedvelők aránya, szemben az alacsonyabb végzettségűek 57 százalékával. Ez az arány érvényesül a fogyasztás rendszerességében is.

A halfogyasztási szokásokat a településnagyság szerint vizsgálva a GfK megállapítja, hogy Budapesten és nagyobb vidéki városokban a kis falvak lakóihoz képest szívesebben esznek halat.
A halfogyasztás gyakorisága szempontjából kiemelkednek az átlagból az úgynevezett ínyencek , akik heti rendszerességgel esznek halat. Ez a csoport fogékony az újdonságokra, tagjai változatosan étkeznek, különleges húsokat is fogyasztanak. Az ínyencek csoportjába általában férfiak, magasan képzettek, nagy jövedelműek, fiatalok és középkorúak tartoznak.

A GfK az étkezési szokások változását évente vizsgálja, a felnőtt lakosságot reprezentáló 1.000 fő személyes megkérdezésével.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik