Belföld

Weber: az EKB nem szándékozik változtatni a kamaton

Az Európai Központi Bank (EKB) kormányzótanácsának tagja, Axel Weber úgy véli, hogy az eurózóna kamatai megfelelőek, és az EKB a belátható jövőben nem is szándékozik változtatni azokat.

Weber, a német Bundesbank elnöke, aki Frankfurtban szólt az EKB kamatpolitikájáról, elmondta: az EKB-nek jelenleg nincsenek olyan értesülései, amelyek azt jeleznék, hogy változtatnia kellene a kamatokon, de az utóbbi időszak magasabb inflációs mutatói, és a növekvő inflációs várakozások éberséget követelnek.

Weber közölte, hogy a Bundesbank az idén 1,6-1,7 százalékos növekedést vár Németországban, jövőre pedig 1,7-1,8 százalékosat.

A Német Gazdaságkutató Intézet (DIW) kedden közzétett előrejelzése szerint az idén a hazai össztermék 1,8 százalékkal, jövőre 2,1 százalékkal növekszik. Az intézet korábban mindkét évre 1,4 százalékos GDP-növekedést valószínűsített. A Nemzetközi Valutaalap 1,8 százalékos növekedést vár az idén Németországban, ellentétben 1,6 százalékos tavaszi prognózisával.

Az Európai Központi Bank (EKB) legutóbbi, július 1-i kamatdöntésével változatlanul, 2,00 százalékon hagyta az irányadó, kéthetes refinanszírozási kamatminimumát. Az EKB utoljára tavaly június 5-én csökkentette irányadó kamatát: fél százalékponttal, 2,50 százalékról a jelenleg is érvényes 2,00 százalékra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik