Belföld

Szerdán tovább emelkedik az olaj ára

Szerdán kissé tovább drágult a kőolaj a szabadpiacon, miután kedden meredeken emelkedett az ára az iraki exportkiesés, a nigériai sztrájkmozgalom és az orosz Jukosz olajtársaság hányattatásai miatt.

Mindez erősíti a drágulás egy hete tartó irányzatát, amelyet a szaúd-arábiai olajminiszter múlt kedden indított el azzal a kijelentésével, hogy szerinte az árak megfelelők: ezzel kétségessé tette azt a kilátást, hogy az OPEC, korábbi tervének megfelelően, augusztusban újabb napi 500 ezer hordóval növeli a termelési összkvótáját.

Most körülbelül 4 dollárral drágább az olaj hordója, mint múlt kedden. Elemzők mindazonáltal szerda reggel úgy vélték, hogy a piac túlreagálta a fejleményeket, úgyhogy a drágulás lassulása, esetleg némi visszaesés várható a napokban.

Irakban kedden helyreállították a múlt hét végén szabotázsakcióval megrongált vezetéket, amely a déli olajkikötőket táplálja, de kedden még csak egymillió hordó olajat tudott exportálni Irak a szokásos, napi 1,8 millió hordó helyett. A szakemberek remélik, hogy szerdán már teljes kapacitással működhetnek a déli olajkikötők.

Az ugyancsak OPEC-tag Nigériában a francia Total olajtársaság kedden, szükséghelyzetre hivatkozva, ismét leállította napi 225 ezer hordó kőolaj kitermelését a szakszervezet követelésére. Előzőleg a Total pénteken állította le a termelést, majd hétfőn újraindította. Nigéria a világ hetedik olajexportőre, napi 2,5 millió hordós termeléssel.

Az orosz Jukosz olajtársaság helyzete jelenleg nem tűnik teljesen kilátástalannak, miután Szergej Satalov orosz pénzügyminiszter-helyettes kedden azt mondta, hogy a cég több időt kaphat adótartozása megfizetésére.

A Jukosz orosz olajipari társaság júliusban csökkentheti a jelenleg napi 400 ezer hordós, vasúti és folyami olajszállításait, sőt, augusztustól kérdésessé válhatnak a társaság csővezetékes szállításai is Lengyelországnak, Szlovákiának és Magyarországnak – közölték később a Jukosz illetékesei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik