Belföld

Négyezer SAPARD-pályázatot utasítanak el bírálat nélkül

Várhatóan több mint 122 milliárd forintnyi SAPARD-támogatásigényt utasít el kerethiány miatt – bírálat nélkül – a következő hetekben a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) - írja a Világgazdaság.

Az agráriumot és a vidékfejlesztést szolgáló előcsatlakozási alap, a SAPARD iránti érdeklődés a vártnál sokkal nagyobb lett, az április 30-i beadási határidő előtti utolsó napokban ezrével érkeztek be az igénylések, s a rendelkezésre álló 54,3 milliárd forintos keret a kérelmekhez képest túl kicsinek bizonyult.

Az MVH június végéig 45,3 milliárd forint értékben vállalt kötelezettséget, illetve kötött szerződést SAPARD-támogatásra, tehát már csak 9 milliárdnyi keret áll rendelkezésre, miközben a még feldolgozatlan pályázatok támogatásigénye 138 milliárd – derült ki az FVM keddi sajtótájékoztatóján. A tapasztalatok alapján a beérkezett igénylések mintegy 40 százaléka különféle formai és tartalmi okok miatt nem támogatható, a 9 milliárdos keretet így várhatóan körülbelül 16 milliárdnyi támogatásigény fedi majd le, pénzhiány miatt tehát több mint 122 milliárdnyi igényt (várhatóan több mint négyezer darab pályázatot) utasítanak majd el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik