Belföld

Kevesebb női politikus az Európai Parlamentben

Még mindig sokkal kevesebb nő ül az Európai Parlamentben, mint férfi: a júniusi választások adatai szerint az Európai Parlament tagjainak csupán 30 százaléka nő.

Az új parlamentben a női képviselet valamivel gyengébb, mint az előző ciklusban, amikor a törvényhozás tagjainak 31,31 százalékát alkották a nők.

A 25 tagország közül Svédország az egyetlen, amelyet több nő képvisel, mint férfi: 19 európai törvényhozója közül csupán 8 férfi. Ciprust és Máltát kizárólag férfiak képviselik a parlamentben, míg Lengyelország – a legnagyobb új tagország – csupán 7 hölgyet delegált 54 tagú képviseletébe.

Várható volt

A nemek szerinti megoszlással kapcsolatos aggodalmak már tavaly jelentkeztek, amikor kiderült, hogy a leendő új tagokat képviselő megfigyelőknek csupán 15 százaléka nő. Ekkor már előrevetítette árnyékát, hogy a bővítést követően csökkenni fog a női képviselők aránya a parlamentben.

Bár a régi tagországok esetében a női képviselet aránya enyhén javult, az újak összképviseletének csupán egyötödét alkotják a nők, s emiatt a statisztika valamelyest romlott.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik