Belföld

Kétszer annyi kalózszoftvert használunk, mint nyugaton

Az amerikai IDC piackutató intézet tanulmánya szerint térségünkben a kalóz kópiák száma közel a duplája az EU átlagának. Nyugat-Európában és világviszonylatban is Dániában a legmagasabb a legális szofverek aránya.

Az elmúlt évben világszerte egy-két százalékkal emelkedett az illegális szoftverek száma a 2002-es adatokhoz képest. Az így keletkezett bevétel kiesés eléri a 28,79 milliárd dollárt. A másolt programok aránya azonban a piac egészéhez képest  kissé csökkent, a 2002-es 39 százalékról 36 százalékra.

Az IDC tanulmánya a kalóz kópiáktól legtisztább államnak Dániát, majd Új-Zélandot, az Egyesült Államokat, valamint egymás mellett a negyedik helyen Ausztriát és Svédországot említi meg.  Az Egyesült Államokban a jó helyezés ellenére is közel 6,5 milliárd dollár bevételkiesést okozott a szoftveriparnak az illegális másolatok elterjedése. 

A mérleg másik oldalán az ázsiai és kelet-európai országok állnak. A feketelistát Vietnám, Kína és Ukrajna vezeti, amely országokban a kilencven százalékot is meghaladja a másolt szoftverek aránya. Térségünk illegális szoftver használatának átlaga a Nyugat-Európai 36 százelékához képest magasnak mondható, 71 százalék.

A leginkább expanzív számítástechnikai piacok, így például Kína, Oroszország és India egyben a másolt szoftvereket legnagyobb arányban alkalmazó államok is. Amennyiben ezekben az országokban nem csökken a másolt szoftverek száma, az komoly kihatással lesz a világ átlagos illegális szoftverhasználati százalékára is. Ennek tíz százalékos csökkentése a BSA és az IDC számításai szerint egymillió munkahelyet teremtene világszerte és 400 milliárd dolláros ipari termelés növekedést gerjesztene. A BSA ezzel az indoklással kívánja alátámasztani az illegális szoftverhasználat elleni szigorúbb fellépést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik