Belföld

Jogellenesen távolították el a KSH elnökét

A munkaügyi bíróság keddi elsőfokú ítélete szerint jogellenesen mentették fel Mellár Tamást a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökét - írja az Origo internetes oldal.

Mellár Tamás ügyvédje, Trinn Gábor az Origonak elmondta, a bíróság keddi ítéletében elfogadta az összes érvüket, és kimondta, hogy jogellenes volt a felmentés. A bíróság közbenső ítéletet hozott, a KSH képviselője ugyanis a tárgyaláson nem tudta megmondani, hogy távozásakor mekkora volt Mellár átlagilletménye, márpedig ennek az összegnek az alapján szabják ki a Miniszterelnöki Hivatalra (MeH) a bírságot.

Trinn közlése szerint a bíróság érvei között szerepelt az is, hogy a KSH elnökét éppen azért nevezik ki hat évre, hogy a négyéves kormányzati ciklusoktól függetlenül lássa el feladatát.

A KSH egykori elnöke és ügyvédje azt kérte a bíróságtól, hogy állapítsa meg a felmentés jogellenességét, továbbá, hogy a MeH-et kötelezze bírság és nem vagyoni kártérítés megfizetésére. A bírósági döntés nem jogerős.


Mellár Tamás, a Központi Statisztikai Hivatal tavaly leváltott elnöke nem kéri visszahelyezését hivatalába, azután sem, hogy a bíróság kimondta, jogellenesen menesztették. Erről az InfoRádió számolt be szerdán.

Mellár 1998-tól vezette a KSH-t, utóda Pukli Péter lett, aki korábban – 1998 előtt – már dolgozott elnökhelyettesként a hivatalban. A KSH vezetőjének távozásakor Gál J. Zoltán kormányszóvivő úgy fogalmazott: szakmailag meg kell erősíteni a KSH szervezetét és vezetését, mert az uniós csatlakozás, az Eurostat-rendszerre való átállás komoly szakmai kihívás a hivatalnak. Ezért a közeli jövőben olyan szakember kerül a KSH élére, aki egész szakmai pályafutását a hivatalban töltötte, jelenleg is ott dolgozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik