Belföld

A KIA nem enged bepillantást szlovákiai üzletébe

A dél-koreai Hyundai/Kia autógyár nem járul hozzá, hogy Pozsonyban közzétegyék a szlovákiai autógyárának felépítéséről szóló szerződéseket.

A szlovák parlament egy héttel ezelőtt kötelezte MikulásDzurinda kormányát, hogy két héten belül hozza nyilvánosságra a Hyundai-val kötött szerződések eddig ismeretlen részleteit.

A törvényhozás a gazdasági tárca hosszas vonakodása után, az ellenzékben felmerült gyanú és a beruházónak tett “megengedhetetlen kedvezmények” felemlegetése miatt döntött így, de kedden a Hyundai közölte: nem járul hozzá az üzleti titoknak számító dokumentumok közzétételéhez.

A Zsolna (Zilina) közelében felépítendő autógyár álláspontját Pavol Rusko gazdasági miniszter jelentette be kedden Pozsonyban. Szavai szerint: ha a kormány ezt megtenné, az büntetőjogi következményekkel járó törvénysértésnek minősülne, de az egyes közberuházási természetű szerződések közzétételéről még tárgyalni fognak a beruházókkal, jóllehet, a szerződések ezen része már nem hivatalos közlések alapján hónapok ismert.

Rusko bejelentette, hogy a dél-koreaiakéhoz hasonló a másik beruházó, a Nagyszombatban (Trnava) már egy éve építkező francia Peugeot/Citroen előzetesen jelzett álláspontja is. A parlament döntése ugyanis a francia beruházóval megkötött szerződésekre is vonatkozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik