Belföld

Kevesebb adóteher a középosztályon?

Az MSZP 1,8-2 millió forint közé emelné a személyi jövedelem-adó középső kulcsát a mostani 1 millió 350 ezer forintról, annak érdekében, hogy a társadalom középső rétegei számára igazságosabb legyen az adórendszer.

Szabó Lajos az MSZP Költségvetési Pénzügyi Munkacsoportjának vezetője kedd délután sajtótájékoztatón ismertette pártja elképzeléseit a 2005-ös költségvetés legfontosabb elveiről. A személyi jövedelem-adó középső sávjának jelentős emelése mellett a képviselőcsoport egy új, negyedik adókulcs és sáv bevezetésére is javaslatot tesz. Az elképzelések szerint 6 millió forint  feletti éves jövedelem esetén 48 százlékos lenne az adóterhelés.

A tőzsdei árfolyamnyereség megadóztatása kérdésében “az lenne a tisztességes, ha ezen nyereségforrás is adóköteles lenne”, ugyanakkor a kamatadó bevezetése kérdésében a munkacsoport nem kíván lépéseket kezdeményezni.

Szabó kiemelte, hogy az életminőség javítása érdekében egy 2 százlékos reálbéremelésre tesznek javaslatot, mely a köztisztviselők, közalkalmazottak körére lenne érvényes. Ezt 4-4,5 százlékos várható infláció mellett lenne célszerű beiktatni a költségvetésbe. A képviselőcsoport javaslatai szerint ki kell alakítani az 55. heti nyugdíj kifizetésének lehetőségeit is.

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint szükség van egy ún. adóügyi ombudsmani intézmény felállítsára is az adóértelmezés egységessége, és a jogbiztonságra való törekvés céljából.

A takarékosabb állam megteremtésére való törekvés céljából a képviselőcsoport javaslatot tesz a kormánynak arra, hogy érdemben vizsgálja felül a mostani intézményrendszert, olyan megfontolások szerint, hogy az egyes intézményekre, illetve tisztségekre valóban szükség van-e, elegendő-e, vagy esetleg szükségtelen, túl soknak mondható. Ez utóbbi esetekben pedig tegye meg a szükséges intézkedéseket.

Egy másik javaslat szerint a kormánynak össze kell vonnia az ún. szakmai fejezeti célelőirányzatokat (nagyságrendileg mintegy 1000 milliárd forintról van szó) és ezeket a 2005-ös költségvetés fő prioritásai szempontjából kell újraosztani a bázisszemlélet megszüntetésével.

Végül az MSZP képviselőcsoportja szorglamazza annak a szempontnak a figyelembe vételét, hogy egy bizonyos célra, fejlesztésre, vagy beruházásra valóban csak egy forrásból lehessen pénzhez jutni.

A képviselőcsoport a nyári szünet ellenére is ülésezik. A közös munka első lépéseként a frakció megvitatta az eddig leadott “politikai megrendeléseket” a 2005-ös költségvetéssel összefüggésben. A költségvetési munkacsoport egy előre elhatározott menetrend szerint dolgozik, a következő ülésre a kormányülést követően kerül sor.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik