Belföld

Európai kohéziós intézet Magyarországon?

Baráth Etele, a Nemzeti Fejlesztési Hivatalt felügyelő politikai államtitkár írásos javaslatot adott át Jacques Barrot és Balázs Péter regionális politikáért felelős EU-biztosoknak, amelyben azt javasolja, hogy budapesti székhellyel európai kohéziós politikai intézet jöjjön létre.

Baráth Etele a Nemzeti Fejlesztési Hivatalban, a sajtó képviselői előtt folytatott nyilvános tárgyaláson hangsúlyozta, hogy Magyarországot geostratégiai helyzete, az országban található kohéziós politikai szaktudás alkalmassá tenné az Európai Kohéziós Politikai Intézet működtetésére.

Jacques Barrot jó ötletnek nevezte, hogy nagy régiós stratégiai fejlesztések előkészítésére európai elemző intézmény alakuljon.

A tárgyaláson Jacques Barrot elismerően szólt Magyarország felkészüléséről az európai uniós források fogadására.

A biztos utalt arra, hogy jövő héten a bizottság elé terjesztik azokat a rendelettervezeteket, amelyek a 2007-2013 közötti időszakra a kohéziós politikára vonatkozó szabályokat határozza meg. 

Balázs Péter, regionális politikáért felelős EU-biztos hangsúlyozta, a kohéziós politika finanszírozása az Unió egészében hasznosul, olyan hozzáadott értéket eredményez, amely megsokszorozza a befektetett támogatást.

A tárgyaláson Baráth Etele felhívta a figyelmet arra, hogy az új közbeszerzési törvény alkalmazása megnöveli a kivitelezés idejét.

Az államtitkár gondként említette, hogy az Európai Unióhoz szeptember végéig, október elejéig lehet benyújtani a számlákat. Szerinte az első időszakban tekintettel kellene lenni arra, hogy a források igénybevétele májustól lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik