Belföld

Eltitkolta a CIA az iraki fegyverprogram leállítását?

Eltitkolta az amerikai Központi Hírszerző Hivatal (CIA) George Bush elnök előtt azokat az információkat, amelyeket iraki tudósok hozzátartozói szolgáltattak az iraki tömegpusztító fegyverprogramok leállításáról - állította internetes kiadásában a The New York Times.

A New York Times névtelenséget kérő kormánytisztviselőkre hivatkozó hétfő esti híre szerint a titkosszolgálat e “működési zavarára” az amerikai szenátus szakbizottsága hívta fel a figyelmet. A CIA a Szaddám Huszein iraki elnök rendszere ellen indított háború előtt titokban kihallgatta több iraki tudós hozzátartozóit, de ezeket a vallomásokat sem az elnöknek, sem a washingtoni kormány más tagjainak nem továbbították.

A szenátusi bizottság azután kezdte vizsgálni a titkosszolgálati jelentések kormány általi hasznosítását, hogy az Irakot megszálló koalíciós erők nem találtak az országban tömegpusztító fegyvereket, holott ezek feltételezett létezése volt a háború kirobbantásának fő indoka.

A jelentés, amelyet várhatóan a hét folyamán tesznek közzé, minden bizonnyal élesen megkérdőjelezi majd a CIA és vezetőinek tevékenységét, miután nem ismerték el, hogy a birtokukban lévő információk nem támasztják alá a Szaddám Huszein rezsimje elleni vádakat – tette hozzá a The New York Times, amely úgy tudja: a Központi Hírszerző Hivatal vezetői nem tulajdonítottak különösebb jelentőséget a tudósok hozzátartozóitól származó vallomásoknak.


Bush elnök június elején jelentette be, hogy lemond George Tenet, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség igazgatója. Bush akkori beszámolója szerint Tenet “személyes okokból” kérte felmentését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik