Belföld

Eddig nem látott méretekben terjed az AIDS

Az elmúlt évben öt millió új AIDS megbetegedést regisztráltak a világon, többet mint korábban a betegség megjelenése óta valaha. Kelet-Európában soha nem látott mértékben nőtt a fertőzöttek száma - áll az UNAids jelentésében.

A jelentés szerint 38 millió HIV vírussal fertőzött beteg él a világon. Az elmúlt évben 3 millió ember vesztette életét világszerte a halálos kór által.

Az ENSZ AIDS elleni küzdelemre létrehozott szervezete a leginkább veszélyeztetett területnek Ázsiát jelölte meg, illetékesek egy része ezzel kapcsolatban egyenesen hatalmas AIDS robbanásról beszél. A félelem nem tűnik alaptalannak, ha figyelembe vesszük a térségben 1,1 millió újonan diagnosztizált beteget, amely szám több mint eddig bármikor. Különösen rossz a helyzet Kínában, Indonéziában és Vietnamban.

Jó példaként Thaiföldet említi meg a szervezet, amely a megelőzés terén hatalmas eredményeket ért el. A távol-keleti országban az új megbetegedések száma 1991-ben még 140 ezer volt, majd 2003-re 21 ezerre süllyedt. 

A rekordméretű növekedés nem csupán Ázsiára jelemző, az elmúlt évben Kelet-Európában is egyre többen betegedtek meg. Az UNAids szerint a kontinensen a járvány terjedésének fő hajtóereje a vénásan befecskendezhető kábítószerek fogyasztása, valamint férfiak közti homoszexuális kapcsolat. Térségünkben és Közép-Ázsiában összesen 1,3 millió fertőzőtt él. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik