Belföld

Diákízlés: Schumacher, Hitler, Britney és Gandhi

Politikusokról, popsztárokról, sportoplókról, hazai és külföldi hírességekről kérdezték a magyar fiatalokat. A felmérés pikáns eredményeket hozott.

Ki az a személy a XX. századi közéletből, akit a leginkább elismersz? – így hangzott a Felvételi Információs Szolgálat (FISZ) harmadik Országos Középiskolai Kutatásának kérdése. Az eredményekből pedig kiderült, hogy hazai pályán Orbán Viktor, Göncz Árpád, Medgyessy Péter, nemzetközi viszonylatban pedig George Bush, II. János Pál, Bill Clinton vezeti a diákok által elismert közéleti személyek rangsorát. A felmérésben 655 érettségit adó középiskola harmincnégyezer-négy 10-12. osztályos továbbtanulni szándékozó diákja vett részt 2004 tavaszán.

A kutatás kérdőíve az elismertek mellett a leginkább elutasított közszereplőkre is rákérdezett, és a válaszokat ebben az esetben is a politika és a média világa uralta. Medgyessy Péter és Orbán Viktor neve ebben a rangsorban is dobogós helyezést ért el, Göncz Árpád azonban lekerült az elutasítottak listájáról, és helyét Rákosi Mátyás vette át. A külföldiek közül Hitlert, George Busht és Osama Bin Ladent utasítja el a legtöbb fiatal.

A kialakult ranglistákon természetesen nem csak politikusok kaptak szerepet. Kertész Imrét a tanulók 4 százaléka jelölte az elismert személyek között, Ady Endre, József Attila és Radnóti Miklós 1-1 százaléknyi voksot kapott. Médiasztárjaink közül Frei Tamás és Havas Henrik holtversenyben vezet 2-2 százaléknyi szavazattal. A külföldi ranglistán Arnold Schwarzeneggert a diákok 2 százaléka jelölte meg, és tudósként Einstein igencsak előkelő helyezést ért el, megelőzve Bill Gatest, Britney Spearst és David Beckhamet is. Meglepő eredmény, hogy a válaszadó diákok 2 százaléka Hitler nevét írta fel a leginkább elismert külföldi közszereplők közé, míg Mahatma Gandhit ugyanerre a “pozicióra” diákok egy százaléka jelölte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik