Belföld

Afrikának “vissza kell utasítania az adósságtörlesztést”

Kofi Annan ENSZ-főtitkár különleges tanácsadója szerint az afrikai országoknak vissza kellene utasítaniuk külföldi adósságaik törlesztését - írja a BBC Online.

Az ENSZ-főtitikár tanácsadója, Jeffrey Sachs gazdasági szakértő volt az első, aki arra szólította fel a fejlett országokat, hogy töröljék Afrika adósságát. Mivel azonban a fejlett világ erre nem volt hajlandó, Sachs most Afrikát szólította fel az adósság törlesztésének megtagadására.

A gazdasági elemzők szerint, ha Afrikának vissza kellene fizetnie 201 milliárd dolláros adósságát, akkor végképp lehetetlenné válna a kitűzött cél, hogy a kontinens országai megfelezzék a jelenlegi szegénységi szintet. Jeffrey Sachs, Kofi Annnan szegénység-ellenes gazdasági szakértője mindezt az Afrikai Unió államfőinek csúcsértekezletén mondta, Etiópiában.

„Itt az ideje, hogy véget érjen ez az ügy” – jelentette ki Sachs. „Az adósság megfizethetetlen. Ha a hitelezők nem akarják elengedni, akkor azt fogom javasolni az adósoknak, tegyék meg maguk!”

A szakértő ezen kívül arra is felszólította a fejlett világot, hogy duplázzák meg az Afrikának nyújtott 120 milliárd dolláros segélyt, amelynek szintjéről még 1970-ben állapodtak meg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik