Belföld

Optimisták a kockázati tőkebefeketetők

A kockázati tőkebefektetők egyre optimistábbak a közép-európai üzleti kilátásokkal kapcsolatban, 74 százalékuk a jövőben új befektetéseket tervez - állapítja meg a Deloitte and Touche felmérése.

A közlemény szerint a régióban tevékenykedő cégek és szakértők 52 százaléka arra számít, hogy a piaci aktivitás növekedni fog a régióban.

Az EU-csatlakozás nyomán megélénkült a befektetők érdeklődése a régió iránt, amely fejlett infrastruktúrájának és magasan képzett, mégis viszonylag alacsony költségű munkaerejének köszönhetően vonzza a tőkét – áll a Deloitte könyvszakértő és tanácsadó cég közleményében.

A Deloitte által a régió 16 országában elvégzett kockázati tőke bizalmi felmérés szerint az elmúlt év azonos időszakához képest jelentősen javultak a gazdasági várakozások, a piaci szereplők 70 százaléka úgy vélekedik, hogy a következő 6 hónapban javul a gazdasági környezet.

A válaszadók többsége a friss tőke bevonása helyett az új befektetésekre és kisebb mértékben a portfólió-menedzsmentre koncentrál.

A piaci résztvevők szerint a hitelek elérhetősége megfelelő. A közép-európai cégek 52 százaléka 2003 szeptemberében a kamatok emelkedésére számított, jelenleg a hitelek elérhetőségét a jövőben változatlannak ítélik meg.

A Deloitte and Touche cégcsoport közép-európai regionális szervezete évente 2 alkalommal végez kockázati tőke bizalmi felmérést, ennek segítségével méri a befektetők véleményében és aktivitásában bekövetkező változásokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik