Belföld

Olaszország megúszta az előzetes figyelmeztetést

Az EU-tagállamok gazdasági és pénzügyminisztereinek tanácsa (Ecofin) nem fogja előzetes figyelmeztetésben részesíteni Olaszországot államháztartási hiányának túlzott mértékű növekedése miatt.

Nicolas Sarkozy francia pénzügyminiszter az eurócsoport tanácskozása után kérdésre válaszolva erősítette meg, hogy az olasz kormány most ismertetett kiadáscsökkentési tervei megfelelő garanciát jelentenek a figyelmeztetés mellőzéséhez.

Az eurócsoportban kialakult álláspontot még az Ecofinnak is jóvá kell hagynia a csoport ülése után kezdődött tanácskozásán.

Giulio Tremonti olasz gazdasági miniszter hét végi lemondása után tisztségét átmenetileg Silvio Berlusconi miniszterelnök vette át, és az eurócsoport ülésén is ő ismertette a mintegy 5,7 milliárd eurós kiadáscsökkentési programot.

Az Európai Bizottság két hónapja javasolta a miniszterek tanácsának, hogy adjon ki előzetes figyelmeztetést Olaszországnak, miután számításai szerint – változatlan költségvetési politikát feltételezve – az idei olasz hiány a hazai össztermék (GDP) 3,2 százalékára emelkedik. Ezzel Róma túllépné a stabilitási és növekedési paktumban erre engedélyezett határt, ami a GDP 3 százaléka.

A tanács május 11-én már tárgyalt a bizottsági ajánlásról, akkor azonban úgy döntött, hogy időt hagy az olasz kormánynak a kiadáscsökkentéási intézkedések kidolgozására, és július elejére halasztja az állásfoglalást. A tagállamok már akkor figyelembe vették Tremontinak azt az ígéretét, hogy még az idén 3 százalék alá szorítja a hiányt.

Az Ecofin a mostani ülésen tárgyalja a május 1-jén csatlakozott tíz új tagállam által első ízben benyújtott konvergenciaprogramokat, valamint az Európai Bizottság ajánlását a túl nagy államháztartási hiány miatti eljárás megindítására hat új tagország – köztük Magyarország – ellen.

Előzetes értesülések szerint a tanács várhatóan jóvá fogja hagyni a bizottsági ajánlásokat, amelyek az érintett országok esetében több éves időt hagynak a hiánynak a GDP 3 százaléka alá csökkentésére. Magyarország – konvergenciaprogramjának megfelelően – 2008-ig kapna időt erre.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik