Belföld

Hárommilliárdért épül Szeged és térsége hulladéklerakója

Ünnepélyes keretek között aláírásra került a szegedi regionális hulladékgazdálkodási ISPA program kettes építési tender szerződése, amely Szeged és harminckét környező településének hulladékgazdálkodási feladatait oldja meg.

A pályázat győztese a Szeged 2004 Consortium a beruházás értéke közel 12 millió Euró, ami több mint 3 milliárd forintot jelent. A berendezéseknek, épületeknek az aláírást követően 24 hónapon belül kell elkészülniük.

A szegedi projekt különlegessége, hogy Magyarországon először itt kerül megvalósításra az az elgondolás, miszerint – egy beruházás keretén belül – a régi lerakó szakszerű szigetelése után ugyanezen a területen rárétegezve egy új – EU normáknak megfelelő – hulladéklerakó kerül kiépítésre. Így a lerakó további évtizedekig biztosítja a régió hulladékainak biztonságos elhelyezését, és kapacitása lehetővé teszi az ISPA projektben jelenleg nem szereplő térségi települések hulladékának a befogadását is.

Másrészt pedig ez a fajta eljárás lehetőség arra, hogy a ma Magyarországon működő 3500 lerakó – egy ehhez hasonló megfelelő átalakítás után – a jövőben a környezetvédelmi előírások és szabványok szerint működjön.

A tender tárgya a meglévő hulladéklerakó korszerűsítése. Ez első lépésben a meglévő depóniatér szigetelését jelenti, valamint a csurgalékvízgyűjtő drénhálózat és a szivárgó résfal kiépítését. Az így összegyűjtött szennyezett csurgalékvizet speciális növénykultúrás víztisztító tisztítja meg, ami a lerakón újra felhasználásra kerül.

A 24 hektáros lerakó szigetelése előtt elkészül a jelenlegi hulladék metángáz mentesítése az újonnan megépített gázkutak és gyűjtőhálózat segítségével. Az így összegyűjtött gázt gázmotorral hajtott generátoron keresztül elektromos áram előállítására használják fel, amely részben a telep elektromos áram szükségletét biztosítja, részben pedig a keletkezett többletenergia a külső elektromos hálózatra lesz betáplálva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik