Belföld

Görög istenek és leomló dominó-vár

A labdarúgó Európa Bajnokság döntőjének másnapján a lapok szerte Európában foglalkoztak a görögök gyözelmével és a portugálok bukásával. A görögországi napilapok egyenesen görög isteneknek nevezték csapatukat.

A görögországi Elevtherotipia címoldalán csak egy szó található: “Trellas” azaz őrület. A “Tr” és az “ellas” között azonban szóközt hagyott a lap, így a szópár jellenetése Görögországra módosult. A szokásos vezércikk helyén pedig csupán vastagon szedve “Nenikikamen” áll, vagyis győztünk!

Az Ethnos címoldalán csak annyit ír: Győztünk. Majd kisebb betükkel hozzáteszi: Rohanjátok le a város falait, a fiaink európa bajnokként jönnek haza. Utalva ezzel arra az ókori szokásra, mikor az olimpián a győzteseket úgy köszöntötték, hogy lerohanták a város falait.

Az I Vradhini egy egész oldalas fotót közöl a csapatról, alá írva “Görög istenek”. 

Otto Rehhagel csapata és a portugál csapat között hatalmas kontraszt volt a helyzetkihasználás terén. A hazai csapat játéka a kihagyott helyzetekről szólt – írja a liszaboni Publico.  A lap később azonban hozzáteszi: Portugália nyert, még akkor is, ha kétszer kikapott Görögországtól. Nyert, mert képes volt eljutni a döntőig. És nyert, mert sikeresen megrendezte az Európa Bajnokságot.

A Jornal de Noticias pozítivumként említi Görögország győzelmét, amely bebízonyította, hogy kis ország is nyerhet Európa Bajnokságot.  A lap a fő problémát a portugál csapat frusztrációjában látta, kiemelte a vereségtől való félelmet, és a döntőt azzal a példával szemléltette, amikor a gondosan felépített dominó-vár összeomlik 10 millió szurkoló előtt, pedig már csak egyetlen darab hiányzik.

Németországban a legtöbbet Otto Rehhagellel foglalkoztak, aki edzőként részesült a sikerből. Rehhagel az első külföldi és 65 évével a legidősebb edző a labdarúgás történetében, aki csapatát a végső sikerhez segítette – írja a Berlini Die Welt.
A Frankfurter Allgemeine Zeitung pedig a várható hihetetlen fogadtatást említi, ami a csapatra vár Athénban.

A Milanói Corriere della Sera az olasz foci győzelmének tekinti az EB-t. Görögország győzött … újrafelfedezve a védekező játékot, amely az olaszokat híres bajnokoká tette hosszú évtizedekig.  

Ajánlott videó

Olvasói sztorik