Belföld

Csökkenő adóterhek az EU-ban

Az általános adóteher nagyságát tekintve Magyarország éppen középen van az EU-ban, de a harmadik legnagyobb adóteherrel sújtja polgárait, ha csak az új tagállamokat nézzük - derül ki az EU statisztikai hivatalának felméréséből.

Mind a tíz új tagországban alacsonyabb volt 2002-ben az általános adóteher (az adók teljes összegének és a társadalombiztosítási hozzájárulásnak a GDP-hez viszonyított aránya), mint ami az EU-Tizenötök átlaga (40,5 százalék) – állapítja meg összehasonlító elemzésében az Európai Unió statisztikai hivatala. Általános tendenciaként az is elmondható, hogy az új tagállamokban a közvetett adók (forgalmi adó, jövedéki adó stb.) és a szociális hozzájárulások a teljes adóbevételekhez viszonyítva nagyobb arányt képviselnek, mint a közvetlen adók (társasági és személyi jövedelemadó).

Az EU-n belüli adózást az 1995 és 2002 közötti időszakban górcső alá vető elemzés arra a következtetésre jut, hogy a 25-tagú Unióban 2001 és 2002 között a GDP 41,1 százalékáról 40,4 százalékra csökkent az általános adóteher. Az adóbevételek GDP-hez viszonyított aránya tehát 0,7 százalékponttal csökkent. Az Eurostat elsősorban az adórendszerek reformjának, azon belül is a személyi jövedelemadó és a társadalombiztosítási hozzájárulások mérséklésének tudja be az általános adószint csökkenését. 

Az általános adóterhelést tekintve, a tíz új tagállam mindegyike alatta marad az EU-Tizenötök átlagának (40,5 százalék), de közöttük is elég nagy a szóródás. Magyarország a GDP 38,8 százalékával az általános adóterhek nagyságát illetően 13-ik helyen van a 25-tagú EU-ban (2002-es adat), de Szlovénia és Lengyelország után a harmadik helyet foglalja el, ha csak az új tagállamokat nézzük. Egy évvel korábban (2001-ben) még magasabb, 39,4 százalékos volt a magyar adóterhelés. Valamennyi EU-tagállam közül Svédországban volt a legnagyobb az adóterhelés (a GDP 50,6 százaléka), utána Dániában (48,9 százalék), Belgiumban (46,6 százalék) és Finnországban (45,9 százalék). Írországban a legalacsonyabb az adószint (28,6 százalék), majd Litvánia (28,8 százalék), Lettország és Málta (egyaránt 31,3 százalék) illetve Ciprus (32,5 százalék) következik. 2002-ben az előző évhez viszonyítva 16 EU-tagállamban csökkent az adóterhelés mértéke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik