Belföld

Portugália-Görögország 0:1: Világszenzáció! Görögország az aranyérmes!

Zsinórban harmadik egygólos győzelmét aratta a görög válogatott, ami európa-bajnoki aranyat ért. Hiába támadtak többet a portugálok, hiába dolgoztak ki nagyságrendekkel több helyzetet, a helléneknek szerencséjük volt. Elképesztő szervezettségük és kitartásuk megérdemeltté és vitathatatlanná tette sikerüket.

Portugália-Görögország

Euro2004, Döntő
Lisszabon, 20:45 62855 néző

Az első félidőben a jól megszokott képletet láthattuk, miszerint támadgat az esélyesebbnek tartott, sztárokból álló csapat, de a rendkívül szervezett görög védelemmel semmit sem tudtak kezdeni. Az első félidő ennek megfelelően gyakorlatilag helyzet nélkül telt el. A folytatásban fokozatosan erősítettek a házigazdák, de teljesen váratlanul, egyetlen igazi helyzetükből a luzitán védelem teljes asszisztálásával gólt szerzett Otto Rehhagel csapata. A sokkból felébredve nyílt sisakkal rohamozott Portugália nemzeti tizenegye, de Ronaldo kétszer is ziccert rontott, majd Figo is elhibázta a maga lehetőségét, Carvalho lövésénél pedig Nikopolidisz ért le jókor.


Ez pedig azt jelentette, hogy az Otto Rehhagel által tökéletessé szervezett csapat, ha nem is szép játékkal, de megannyi sztárcsapaton átgázolva Európa-bajnok lett. A görög csapat ezen az EB-n szerezte meg első győzelmét nemzetközi tornán, ráadásul az utolsó három meccsén még gólt sem kapott. A házigazdáknak így csak az ezüst jutott, míg a harmadik helyet a két elődöntőn elbukó Hollandia és Csehország szerezte meg.

A 2004. évi Európa-Bajnokság végeredménye:
1. Görögország:
Angelosz BASZINASZ 
Antoniosz NIKOPOLIDISZ
Konsztantinosz CALKIASZ
Teofanisz KATERGIANNAKISZ
Georgiosz SZETARIDISZ
Joannisz GOUMASZ
Michalisz KAPSZISZ
Nikolaosz DABIZASZ
Panagiotisz FISSZASZ
Sztiliánosz VENETIDISZ
Trianosz DELLASZ
Basziliosz LAKISZ
Georgiosz GEORGIADISZ
Georgiosz KARAGUNISZ
Konsztantinosz KATSZURANISZ
Pantelisz KAFESZ
Sztiliánosz GIANNAKOPULOSZ 
Theodorosz ZAGORAKISZ
Vasziliosz CARTASZ
Angelos HARISZTEASZ
Dimitriosz PAPADOPULOSZ
Temisztoklisz NIKOLAIDISZ
Ziszisz VRIZASZ

2. Portugália
3. Hollandia, Csehország 


Összeállítások:

Portugália:
Ricardo-
Miguel (Paulo Ferreira, 43.perc), Ricardo Carvalho, Jorge Andrade, Nuno Valente-
Costinha (Rui Costa, 59.perc)-
Luís Figo, Deco, Maniche, Ronaldo-
Pauleta (Nuno Gomes, 73.perc).

Görögország:
Nikopolidisz-
Szeitaridisz, Dellasz, Kapszisz, Fyssasz- Katszouranisz, Giannakopoulosz (Venetidisz, 76.perc), Zagorakisz, Basinasz-
Charisteasz, Vryzasz (Papadopoulosz, 81.perc).

Játékvezető: Marcus Merk (német)

Sárga lap:
Costinha (12.perc, buktatta Szeitaridiszt), Baszinasz (45+2.perc, szándékos kezezésért), Szeitaridisz (63.perc, buktatásért), Fysszasz (68.perc, belecsúszott Nuno Valentébe), Papadopoulosz (85.perc, Decot akasztotta hátulról), Nuno Valente (90+4.perc, meglökte Fysszaszt)

Piros lap:

Gólszerzők:
Charisteas (57.perc)

Történések:

90+5.perc:
Vége! A futballtörténelem egyik legnagyobb szenzációja: Görögország az EB-aranyérmes!

89.perc: Ricardo Carvalho passzolt a tizenegyes ponton álló Figohoz, aki beforgatta védőjét, de lövésébe újheggyel beleért Nikopolidisz, így szöglet következik. Öt perc hosszabbítás.

86.perc: Szurkoló a pályán! Egy FC Barcelona zászlót lengető fiatalember rontott be a játéktérre, majd miután azt Figohoz vágta, beleugrott a kapuba. A biztonságiak kivonszolják.

83.perc: Ricardo Carvalho húzott befelé, majd a tizenhatos vonaláról, a védők takarásából eleresztett lapos bombáját Nikopolidisz ütötte ki bravúrral a jobb alsó sarokból.

80.perc: Ezúttal Maniche adott 30 méteres labdát Ronaldonak, aki csak Dellasszal állt szemben, de sikerült eltalálnia az előtte álló védőt.

75.perc: Deco a félpályáról adott fantasztikus labdát Ronaldonak, akinek még arra is volt ideje, hogy felpörgesse, és megszelídítse a labdát, de szemben Nikopolidisszel, 13 méterről méterekre fölé bombázott. Hatalmas portugál fölény ezekben a percekben!

65.perc: Nagyon felrázta a kapott gól a portugálokat. Rui Costa cselezgetését még szerelték a görög védők, a kipattanóra azonban Figo csapott le, de a 14 méterről, jobbról leadott gyenge lövését könnyedén védte a görög kapus. A görög kontrák viszont még több veszélyt jelentenek mostanában.

59.perc: Ronaldo unta meg a semmittevést, és 17 méteres, rövid sarokra leadott lövését nagy bravúrral védte Nikopolidisz.

57.perc: Hihetetlen!!! Ismét egy görög szöglet, ismét egy görög gól! Basinas szögletére hiába ugrott két portugál védő, Ricardo nem fért tőlük a labdához, így a mindnekinél magasabbra ugró Charisteas az ötösről könnyedén fejelhetett a kapu közepébe, 0:1!

55.perc: Az elmúlt öt percben a görög kapu előterében folyt a játék, de hiába birtokolják többet a labdát a házigazdák, hiába cselez jól Ronaldo, még a lövésig sem jutnak el Figoék. Nem mellékesen, Figo átadásai rendre rosszak, és rengeteget reklamál.

49.perc: Egy előrevágott labdát Christiano Ronaldo szelídített meg, majd indította a jobboldalon Pauletát, aki azonban az előtte álló védőbe lőtt.

46.perc: A házigazdák indítják a második játékrészt.

Szünet:Semmi meglepőt nem produkált a két csapat: a hellének kilenc emberrel védekeznek, és kontrára játszanak. A portugálok támadnak, de a korábbi meccsükön okulva, igyekeznek gyorsan visszazárni. Igazi helyzetet még nem láttunk, igaz, a görögök csehek elleni durváskodását sem tapasztalhattuk meg.

41.perc: Miguel megsérült Zagorakisz visszarúgásánál, a gyomra környékét fájlalja, valószínűleg a bordája rendetlenkedik. Összeszorított fogakkal küzd még, de láthatólag fájdalmai vannak. Paulo Ferreira váltja. Ezt leszámítva semmi sem történt a pályán az elmúlt percekben. A görög szurkolók fantasztikus hangulatot teremtenek, a hazaiak idegessége viszont nőttön nő.

30.perc: Ez a negyedóra is meddő portugál mezőnyfölénnyel telt, de a görög pontrúgások is veszélyt rejtettek magukban, ugyanis Ricardo szemmel láthatólag bizonytalan a kifutásoknál.

24.perc: Egy portugál szögletet követően a védők által kifejelt labdát Maniche vette mellre, majd egy pattanás után 18 méterről centikkel rúgta a játékszert a bal kapufa mellé.

22.perc: Egy Deco-Ronaldo-Maniche összjátékot követően a hollandoknak parádés gólt csavaró középpályás ívelt Pauletához, aki le is rázta magáról védőjét, de mielőtt kapura fordulhatott volna, 12 méterre a görög kaputól, a lőni igyekvő Miguel letarolta csapattársát.

16.perc: Vryzasz indult el a portugál kapu felé, majd leheletfinom bokamozdulattal Chariszteaszt hozta helyzetbe, aki elől a kapujától méterekre kivetődő Ricardo tisztázott.

14.perc: A portugálok jobbhátvédje, Miguel gyorsított be, majd lerázta magáról Dellaszt, és a tizenhatos sarkáról eleresztett egy lövést, amelyet Nikopolidisznek kellett kitornáznia a jobb alsó sarokból.

10.perc: Egyelőre egy hagyományos görög mérkőzést látunk: a hellének védekeznek, és próbálják lekapcsolni Ronaldot és Pauletát. Figonak és Pauletának volt egy megugrása, de előbbi hiába csinált meg a balszélen négy cselt, nem tudott beadni, utóbbi fejéről pedig Nikopolidisz varázsolta le a labdát.

1.perc: Görög középkezdéssel indul a döntő!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik