Belföld

Veszélyben az amerikai elnökválasztások tisztasága?

Az amerikai képviselőház kilenc demokrata párti tagja csütörtökön küldött levelet Kofi Annan ENSZ-főtitkárnak, kérve azt, hogy a világszervezet szavatolja "a szabad és igazságos elnökválasztást" az Egyesült Államokban - írja az MTI.

Az ENSZ felügyeletét kérő képviselők emlékeztettek arra, hogy a polgári jogok érvényesülését vizsgáló szövetségi bizottság 2001-ben megállapította: a 2000-es választás Floridában azzal végződött, hogy jelentős számú szavazótól megtagadták a választás jogát. A kétpárti bizottság jelentése szerint a választói névjegyzékről főként feketéket és a legszegényebb választói körzetben élő embereket töröltek – olyan választókat, akik hagyományosan a demokrata párti jelöltre adják voksukat.

A levél felhívta a figyelmet arra, hogy a bizottság idén áprilisban kiadott jelentésében azt állapította meg: a beígért reformok ellenére nem hoztak olyan intézkedéseket, amelyek elejét vehetnék a négy évvel ezelőtt történtek megismétlődésének.

A 2000-ben tartott elnökválasztás példátlan vihart kavart az Egyesült Államokban: Florida államban, ahol a jelenlegi elnök mindössze 537 szavazattal győzött, többször is újraszámlálták a szavazatokat, míg a legfelsőbb bíróság lépett közbe és szentesítette George Bush győzelmét.

“Választott képviselőként kötelességünk biztosítani azt, hogy a nemzetnek ne kelljen ismét átélnie az akkori rémálmot” – írták az amerikai törvényhozók levelükben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik