Belföld

Állami eltartási szerződés a lakáskoncepcióban

Néhány év alatt akár önfenntartóvá válhat a lakásért életjáradék program – vélik szakértők. Elindítása egy-két milliárd forintos központi forrást igényelne - írja a Világgazdaság.

A lakásért életjáradék program az egyik alappillére a Belügyminisztériumban legutóbb elkészített, a következő két év prioritásait megfogalmazó lakáskoncepciónak. Az előterjesztők szerint a program indítása 1-2 milliárd forintos központi pénzt igényelne, a terhek nagyobbik részét a helyi önkormányzatoknak kellene vállalniuk. Kérdés, hogy képesek-e a rájuk eső forrást előteremteni.

Az évek óta visszatérő téma fontosságát alátámasztja, hogy Magyarországon sok idős ember él, akit a családja nem támogat, s neki egyre nagyobb gondot okoz lakásának a fenntartása, a napi megélhetés biztosítása. Arra nem tudnak vállalkozni, hogy az igényeiknek megfelelő kisebb lakásba költözzenek. Számukra kínálna segítséget, ha lakásuk tulajdonjogáért cserébe az önkormányzat vagy egy központi állami szervezet életük végéig életjáradékot fizetne, ami fedezetet nyújt a lakás fenntartására. A havi apanázs összege függne a lakás nagyságától, minőségétől, elhelyezkedésétől, és attól is, hány éves a tulajdonos.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik